Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Of je nu zelfstandige of loontrekkende bent, het risico op ziekte, ongeval of overlijden is even groot. De wettelijke bescherming ertegen is dat niet. Als zelfstandige ben je aanzienlijk minder beschermd.

Waar moet ik aan denken?

Terwijl een loontrekkende door de verplichte sociale zekerheid een uitkering ontvangt die het hem mogelijk maakt verder een behoorlijk leven te leiden, is de uitkering voor een zelfstandige een heel stuk kleiner of onbestaand.

  • De bruto-uitkering voor een gezinshoofd die je pas vanaf de tweede maand van volledige arbeidsongeschiktheid ontvangt, bedraagt maar 53 euro per dag.
  • Voor een samenwonende of alleenstaande zelfstandige is de uitkering maar 32 tot 40 euro per dag.

Met aanvullende verzekeringen kun je jezelf, je gezin en je zaak beter beschermen tegen de financiële gevolgen van die persoonlijke risico’s. Ook denk je het best meteen aan later, want als zelfstandige heb je maar recht op een karig pensioentje.

Ziekte en ongeval

Een ongeval of ziekte doet meestal je kosten stijgen en je inkomen dalen. Met een verzekering gewaarborgd inkomen kun je dat opvangen. Deze verzekering voorziet in geval van arbeidsongeschiktheid in een maandelijkse uitkering van een vervangingsinkomen en de terugbetaling van de premie. Overweeg eveneens een hospitalisatieverzekering.

Overlijden

Als je overlijdt, heeft dat zware gevolgen voor je zaak én voor je nabestaanden.
Bespaar hun de bijkomende financiële zorgen en zorg voor de uitkering van een overlijdenskapitaal.

Aanvullend pensioen

Je wettelijk pensioen als zelfstandige is vrij beperkt. Je begint als startende zelfstandige dan ook het best meteen aan de opbouw van een extralegaal pensioen. Wist je dat de opbouw van dat pensioen voor een zelfstandige fiscaal aftrekbaar is als beroepskosten? En dat je daardoor ook nog eens minder sociale bijdragen moet betalen? Het totale voordeel kan oplopen tot meer dan 60% van de betaalde premie.

Bij het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) kies je zelf wanneer je premie betaalt en hoeveel (binnen het fiscale maximum).

  • Iedere storting krijgt een gewaarborgde interestopbrengst tot je 65e verjaardag.
  • Bovendien profiteer je van een gunstige eindbelasting bij uitkering van het opgebouwde kapitaal.

Maak een afspraak met je KBC Brussels-verzekeringsagent