Starten als zelfstandige in bijberoep

Starten als zelfstandige in bijberoep

Voel je het kriebelen om je eigen zaak te starten, maar durf je de sprong niet wagen? Dan is het statuut van zelfstandige in bijberoep misschien wel iets voor jou! Zo kun je je businessidee uittesten, zonder dat je meteen je financiële stabiliteit moet opgeven. In dit artikel lees je wat zelfstandige in bijberoep zijn allemaal inhoudt.

Een zakelijke rekening

Wij kunnen je bij KBC Brussels helpen aan een professionele rekening. Deze zakelijke rekening is verplicht als je een vennootschap opricht en niet verplicht bij een eenmanszaak.

Een aparte zakelijke rekening is in elk geval warm aanbevolen want zo houd je gemakkelijk het overzicht tussen de uitgaven van je (bij)beroep en je privé-uitgaven.

Ontdek de zakelijke rekening

Wat zijn de voorwaarden om in bijberoep te starten?

  • Als arbeider of bediende moet je minstens voor 50% in dienst zijn als loontrekkende. 
  • Ben je ambtenaar? Dan moet je minstens de helft presteren van een voltijdse betrekking van ongeveer 200 dagen. 
  • Leerkrachten moeten minstens 60% (voor vastbenoemden) of 50% (voor contractuelen) van een voltijds uurrooster presteren.
  • Werk je niet in loondienst voor minstens 50%, maar bouw je wel rechten op voor een rust- of invaliditeitspensioen of ontvang je een sociale uitkering? Dan word je met een zelfstandige activiteit ook beschouwd als zelfstandige in bijberoep.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan ben je verplicht om als zelfstandige in hoofdberoep te werken.

Hoe een eigen zaak starten als zelfstandige in bijberoep?

Als zelfstandige in bijberoep heb je hetzelfde sociale statuut als een zelfstandige in hoofdberoep: de administratieve stappen zijn dus dezelfde. Lees hier hoe je in 6 stappen je eigen zaak start.

Advies nodig? Maak een afspraak

Met welke kosten moet je rekening houden?

Starten als zelfstandige in bijberoep? Kosten, rechtsvorm en meer
  • Eenmalige opstartkosten: zoals de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen en het activeren van je btw-nummer bedragen samen een kleine 150 euro. 
  • Sociale bijdragen: dit is meestal een 95,88 euro per kwartaal. Afhankelijk van hoeveel je verdient kan dit meer of minder zijn. 
  • Btw: In de meeste gevallen moet je aan je klanten btw aanrekenen, die je moet doorstorten aan de btw-administratie. Blijven je inkomsten onder de 25.000 euro? Dan kun je een vrijstelling van btw-verplichtingen vragen.
 
 
  • Belastingen: Welke belastingen je betaalt, is afhankelijk van je keuze voor een eenmanszaak of een vennootschap: kies je voor een eenmanszaak? Dan betaal je personenbelasting op het totaal van je inkomsten uit je hoofdberoep en je bijberoep. Daardoor bestaat de kans dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt van 45% of 50%. Je kunt dit vermijden door voldoende beroepskosten te maken. Kies je voor een vennootschap? Dan betaal je vennootschapsbelasting op je winst. Die bedraagt maximaal 33,99%.
  • Daarnaast betaal je ook nog aanvullende belastingen, ongeacht of je nu kiest voor een vennootschap of een eenmanszaak. Denk aan gemeentebelasting, provinciebelasting, milieuheffing, etc. Ten slotte betaalt elke zelfstandige om de 3 maanden voorafbetalingen om belastingvermeerdering te vermijden. Gelukkig ben je als starter de eerste 3 jaar vrijgesteld.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Twijfel je of je aan de slag wilt in bijberoep? Dan is het verstandig om goed de voor- en nadelen af te wegen.

Voordelen van starten in bijberoep

1. Je kunt je idee uittesten

Heb je een idee om te ondernemen, maar durf je de sprong niet te wagen? Starten in bijberoep is ideaal om je idee uit te testen. Stel een Business Model Canvas op om je plannen concreet te maken.

2. Je beperkt het risico

Als je start in bijberoep, beperk je het risico. Je kunt je vast inkomen behouden, terwijl je experimenteert en ervaring opdoet als ondernemer. Heb je het nodige vertrouwen opgebouwd? Voel je jezelf groeien als ondernemer? Dan kun je verdergaan in hoofdberoep.

3. Je behoudt de privileges van een loontrekkende

Starten in bijberoep betekent dat je je statuut als loontrekkende behoudt. Zo kun je nog altijd rekenen op betaald verlof, kinderbijslag, ziekte-uitkering, pensioenopbouw, bescherming bij arbeidsongeschiktheid, enzovoort.

4. Je hebt een extra inkomen

Misschien wel het interessantste voordeel van allemaal: een extra inkomen. Met een goed uitgewerkt business plan kun je op voorhand beter inschatten wat je kunt verdienen. Het doel is om minstens break-even te draaien. Hoeveel belastingen je daarop betaalt, is afhankelijk van welke ondernemingsvorm je kiest: een eenmanszaak of vennootschap.

Nadelen van starten in bijberoep

1. Je voltijdse concurrenten hebben een stapje voor

Je rechtstreekse concurrenten zijn mogelijk voltijds bezig met hun zelfstandige activiteit. Dat betekent dat zij meer tijd kunnen investeren in hun businessidee en het uitbreiden van hun klantenbestand.

2. Je bouwt niet de sociale rechten op van een zelfstandige

Als zelfstandige in bijberoep heb je geen recht op de uitkeringen van een zelfstandige in hoofdberoep. Je kunt dus niet rekenen op gezinsbijslag of een faillissementsverzekering. Gelukkig betaal je dan ook heel wat minder sociale bijdragen dan iemand die werkt als zelfstandige in hoofdberoep.

3. Je combineert 2 jobs

Omdat je werkt als loontrekkende, maar ook als zelfstandige, moet je goed je tijd kunnen inplannen. Zeker bij de opstart van je zaak wordt het extra druk. Probeer te zorgen voor een goede balans tussen beide, ook met je privéleven.

Onze experts staan voor je klaar

Wil je eerst overleggen met een specialist voor je de sprong waagt? Kom gerust eens met onze experts praten, ze staan voor je klaar. Je kunt een afspraak maken via KBC Brussels Live of al even telefonisch je vragen voorleggen. 

Maak een afspraak

Open een Business Pro rekening