Wat is het statuut student-zelfstandige?

Wat is het statuut student-zelfstandige?

Op 1 januari 2017 werd het nieuwe statuut van de student-zelfstandige gelanceerd. Het nieuwe statuut sluit nauwer aan bij dat van jobstudenten en biedt meer voordelen dan voorheen. Dat allemaal voor het aanmoedigen van ondernemerschap bij studenten.

Dat nieuwe sociale statuut vervangt de regeling op basis van zelfstandige met gelijkstelling bijberoep, bekend als artikel 37.

Maar wat houdt dat nieuwe statuut in? Je leest het hieronder in deze 7 vragen.

1. Wat zijn de voorwaarden?

Om het statuut student-zelfstandige te bekomen, moet je:

  • Tussen 18 en 25 jaar oud zijn.
  • Ingeschreven zijn in een onderwijsinstelling voor minstens 27 studiepunten of voor 17 lesuren per week, met de bedoeling een diploma te behalen dat erkend wordt in België.
  • Een zelfstandige activiteit uitoefenen. Er mag dus geen sprake zijn van een gezagsverhouding met een werkgever. In dat geval moet je namelijk worden ingeschreven als jobstudent.

2. Moet je sociale bijdragen betalen?

statuut student-zelfstandige: sociale bijdragen

Als student-zelfstandige kun je genieten van een gunstige bijdrageregeling als je jaarlijkse inkomsten lager zijn dan 13.296,25 euro (2017).

Je hebt de volgende drie mogelijkheden (cijfers 2017):

  • Je inkomen is lager dan 6.648,12 euro: je bent vrijgesteld van sociale bijdragen.
  • Je inkomen ligt tussen 6.648,12 euro en 13.296,25 euro: je betaalt een verminderde bijdrage van 21% op het inkomen boven het grensbedrag. De eerste schijf tot en met 6.648,11 euro blijft vrijgesteld.
  • Je inkomen is 13.296,25 euro of meer: je betaalt een bijdrage zoals een zelfstandige in hoofdberoep.

Als startende student-zelfstandige (eerste drie jaren van activiteit) betaal je in 2017 een forfaitaire voorlopige minimumbijdrage van 77,69 euro per kwartaal.

Net zoals alle andere zelfstandigen kun je ook als student-zelfstandige de voorlopige bijdragen laten verhogen of verlagen.

3. Moet je belastingen betalen?

Als student-zelfstandige moet je geen belastingen betalen zolang je totale inkomsten onder de belastingvrije som liggen. Voor 2017 is die 7.570 euro (aanslagjaar 2018).

4. Blijf je nog fiscaal ten laste van je ouders?

statuut student-zelfstandige: ten laste van je ouders?

Als je inkomen lager is dan 6.600,00 euro bruto (in 2017), dan blijf je fiscaal ten laste van je ouders. Een eerste schijf van inkomsten wordt hiervoor niet in aanmerking genomen (2.660,00 euro in 2017).

Als je een bedrijfsleidersbezoldiging ontvangt die als beroepskosten wordt afgetrokken door de vennootschap van de ouders, gelden de volgende bijkomende specifieke regels:

  • Bedraagt de bezoldiging maximaal 2.000 euro, dan blijf je persoon ten laste.
  • Bedraagt de bezoldiging meer dan 2.000 euro, blijf je alleen persoon ten laste als de bezoldiging maximaal de helft uitmaakt van je totale inkomsten. Onderhoudsuitkeringen tellen hier niet mee.

5. Kun je je recht op kinderbijslag verliezen?

Je moet je activiteiten beperken om het recht op kinderbijslag niet te verliezen. Zo mag je per kwartaal maar maximaal 240 uren werken. In de zomermaanden (juli, augustus en september) mag je onbeperkt werken, op voorwaarde dat je daarna je studies hervat. Het is dus mogelijk dat het kinderbijslagfonds je ondervraagt over de omvang van je activiteit.

6. Hoe zit het met je ziekteverzekering?

Is je inkomen lager dan 13.296,25 euro (in 2017)? Dan blijf je ten laste van je ouders voor de terugbetaling van de geneeskundige verzorging. Ligt je inkomen hoger, dan bouw je eigen rechten op.

7. Bouw je rechten op in verband met arbeidsongeschiktheid?

Geniet je een vrijstelling of betaal je een verminderde bijdrage? Dan bouw je geen rechten op in verband met arbeidsongeschiktheid. De kwartalen waarin je een verminderde bijdrage betaalt, kunnen wel meetellen voor het vervullen van je wachttijd.

Vanaf een inkomen van 13.296,25 euro bouw je dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep.

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.
Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?
Is mijn idee een gat in de markt?

Starten met ondernemen als zelfstandig student

Evelyne Verhovert
Heel wat onderwijsinstellingen hebben interessante steunmaatregelen om je hierin te begeleiden.
Starten met ondernemen als zelfstandig student

Hoe doe ik aan prospectie?

Prospectie is een must om nieuwe klanten te winnen. Hoe begin je eraan? En wat is de meest succesvolle manier? Een samenvatting.
Hoe doe ik aan prospectie?