Eigen zaak starten

Een btw-nummer? Een zakelijke rekening? Onze kenners vertellen je waaraan je zeker moet denken bij het opstarten van je eigen zaak.

Eigen zaak starten

Een btw-nummer? Een zakelijke rekening? Onze kenners vertellen je waaraan je zeker moet denken bij het opstarten van je eigen zaak.

Oprichting van je start-up

Hoe word ik zelfstandige?

  • Is je project haalbaar?
  • Eenmanszaak of vennootschap?
  • Welke administratieve stappen ondernemen?
     

Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Het ondernemingsnummer is voor je onderneming zoiets als je rijksregisternummer voor jou als mens. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten van de zaak.

Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?

Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Of je nu zelfstandige of loontrekkende bent, het risico op ziekte, ongeval of overlijden is even groot. De wettelijke bescherming ertegen is dat niet. Als zelfstandige ben je aanzienlijk minder beschermd.

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Met volledige zekerheid kun je nooit antwoorden op die vraag. Je zult het pas weten als je er volop mee bezig bent. Toch kun je ergens een inschatting maken die je er een idee van geeft of het haalbaar is of niet.

Financiering van je project

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen.

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Wist je dat je als starter beroep kan doen op verschillende subsidies en steunmaatregelen van de overheid?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.

Administratie en noodzakelijke formaliteiten

Competenties

Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Een gezonde portie zelfkennis kan je erbij helpen. Ook bestaan er tests die peilen naar je vaardigheden en kennis als ondernemer.

Werkplaats

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Daar komen heel wat administratieve zaken bij kijken. Hier vind je een handig overzicht van de verschillende stappen die je zult moeten ondernemen. Succes!

Groei en ontwikkeling in je markt

Hoe doe ik aan prospectie?

Prospectie is een must om nieuwe klanten te winnen. Hoe begin je eraan? En wat is de meest succesvolle manier? Een samenvatting.

Wat kan ik verwachten van de markt?

Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.

Is mijn project financieel haalbaar?

Een eigen bedrijf starten of een onderneming overnemen, het is de droom van veel zelfstandigen. Maar tussen die droom en de werkelijkheid zijn er een paar belangrijke stappen die je zeker moet zetten. Nagaan of je project financieel haalbaar is, is zo’n belangrijke tussenstap. Daarom voer je als startende ondernemer het best een haalbaarheidsstudie uit, of stel je op voorhand een businessplan op.

Hoe kan ik lowbudget ondernemen?

Ontdek hier enkele handige budgetvriendelijke tips voor maximale winst met minimale investerigen.

Status

Hoe start ik als zelfstandige in bijberoep?

  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Welke kosten zijn er aan verbonden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen?
     

Starten met ondernemen als zelfstandig student

Heel wat onderwijsinstellingen hebben interessante steunmaatregelen om je hierin te begeleiden.

Het statuut student-zelfstandige in 7 vragen

Hoe kun je het statuut student-zelfstandige bekomen? En hoe zit het met belastingen en sociale bijdragen?