Hoe kan ik mijn bedrijfskapitaal optimaliseren?

Hoe kan ik mijn bedrijfskapitaal optimaliseren?

Als bedrijf heb je uiteraard ‘cash’ nodig om je dagelijkse facturen en voorraden te betalen. Maar een te groot werkkapitaal is niet ideaal omdat het betekent dat er veel geld vastzit in bijvoorbeeld voorraden en bestellingen in uitvoering. Optimaliseren is dus de boodschap, zodat er een mooi evenwicht is tussen de behoefte aan werkkapitaal en het werkkapitaal zelf.

Het werkkapitaal van een onderneming is het geld dat nodig is om dagelijkse rekeningen te betalen zoals salarissen, de leveranciers, je voorraad... Technischer gezegd is het werkkapitaal het verschil tussen de vlottende activa (de voorraad, debiteuren, liquide middelen), en de vlottende passiva (crediteuren, kortlopende schulden).

Liquide middelen bij bedrijven staan vaak onder druk door bijvoorbeeld late betalers, maar een werkkapitaal in balans is van groot belang voor de vitaliteit en continuïteit van je bedrijf.

Een paar tips om je bedrijfskapitaal te optimaliseren.

  • Investeer tijd in het gestructureerd opvolgen van betalingen. Volg de betaaltermijnen op, stuur consequent reminders, en onderzoek de kredietwaardigheid van je klanten.
  • Herbekijk je kredietbeleid: verleen niet zomaar krediet aan al je klanten. Wees selectief, zowel op vlak van termijn als van het bedrag.
  • Optimaliseer je factureringsproces: door zo snel mogelijk te factureren nadat een order geplaatst is, kan je de hele flow sterk verbeteren. Beperk zo mogelijk ook zogenaamde verzamelfacturen, waarbij je een hele reeks dingen samen factureert.
  • Stem je voorraden zo goed mogelijk af op de markt. Te veel voorraad is uiteraard overbodig en zonde van het geld dat er vast zit, te weinig voorraad maakt dat je niet snel genoeg kan inspelen op de vraag.

Eigenlijk betekent het optimaliseren van je werkkapitaal dat je constant naar een evenwicht zoekt: je probeert je werkkapitaal te reduceren, zonder dat je daardoor in problemen komt. Werkkapitaal is immers geld dat je niets opbrengt: je hebt er geen rente op, en je kan het ook niet investeren in groei. Tegelijk hou je ook je cashflow in het oog. Door een optimalisatie van je werkkapitaal creëer je financiële ruimte voor je bedrijf.

Lees ook:

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.