Artikel onderneming financieel gezond

Hoe financier je de groei van je bedrijf?

Je bent ondernemer en je hebt ambities. Dat is fantastisch. Is een van die ambities groeien met je onderneming? Nog beter. Houd er wel rekening mee dat je vooruit moet denken over de financiering van die groei. Extra materiaal, bedrijfsruimte of personeel, dat vraagt een investering.

Investeren in je onderneming: eigen kapitaal of laten financieren?

Een gouden regel bij het financieren van extra materiaal om je bedrijfsgroei te ondersteunen: stem de looptijd af op de economische levensduur van het voorwerp.

Voorbeeld: Stel dat je een machine aankoopt en je weet dat die ongeveer 3 jaar zal meegaan. Financier ze dan ook op 3 jaar. 

Eigen kapitaal of niet?

Meestal zal de bank van jou een eigen inspanning vragen. Standaard is dat 15%, maar dat percentage hangt uiteindelijk altijd van de individuele situatie af. Daarbij spelen volgende factoren een rol:

  • Solvabiliteit van je vennootschap
  • Buffer die je hebt in de terugbetalingscapaciteit
  • Grootte van de investering
  • Risico voor de bank
  • Waarborgen
  • Type van het gevraagde krediet
  • Aard van de investering
  • Sector waarin je actief bent

In veel gevallen is een investeringskrediet ideaal. Maar leasing of renting kan ook interessant zijn, bijvoorbeeld omdat je daarbij kunt profiteren van fiscale voordelen. Met leasing of renting kun je meestal je investering voor 100% financieren.

Financiële gevolgen van groei in een onderneming

Groei is positief, dat juichen we toe. Maar sta toch even stil bij de financiële gevolgen ervan. Een bijkomende behoefte aan werkkapitaal is er daar één van.

Om vlot te kunnen leveren aan je klanten heb je voldoende voorraad nodig. Tenminste als je niet in de dienstensector zit. In veel gevallen moet je na levering de noodzakelijke betalingstermijn geven aan je klanten. Dus hoe meer je verkoopt, hoe meer geld er geïmmobiliseerd wordt in de exploitatiecyclus. Dat is onvermijdelijk, zelfs al krijg je van je leveranciers een redelijke betalingstermijn.

KBC Brussels kan je helpen met de financiering van je bijkomende behoefte aan liquiditeiten of werkkapitaal. Met een kaskrediet kun je tot een bepaald bedrag in het rood gaan op je zakelijke rekening. Voor bedragen vanaf 25.000 euro stellen we vaste voorschotten voor.

Klaar om jouw zaak te laten groeien?

Ontdek alle kredieten voor ondernemers