Zelfstandig student worden?

Ontdek hoe je studeren en ondernemen kunt combineren

Zelfstandig student worden?

Ontdek hoe je studeren en ondernemen kunt combineren

Word jij de nieuwe Steve Jobs?

Wat hebben bedrijven zoals Virgin, Ikea, Microsoft en Apple met elkaar gemeen? Wel, ze werden een voor een opgestart door piepjonge ondernemers. Richard Branson was amper 16 jaar, Ingvar Kamprad was er 17, Bill Gates was 20 en Steve Jobs was 22 jaar. Maar ook in Vlaanderen zijn er topondernemers die ooit gestart zijn als zelfstandig student.

Denk aan Pascal Vyncke van Seniorennet - 20 jaar, Toon Coppens van Netlog - 22 jaar of Marc Coucke van OmegaPharma - 22 jaar. Zit jij nog op de schoolbanken maar krioelt het nu al in je hoofd van de toffe ondernemersideeën?

Waarom starten als zelfstandig student?

Zelfstandig student aan het werk

Ondernemen als zelfstandig student heeft heel wat voordelen. Eerst en vooral denk je nog niet als een ervaren ondernemer, en dat levert vaak creatieve invalshoeken op. Kansen die ervaren professionals vaak niet meteen zien.

Ten tweede bruis je op die leeftijd van energie en heb je de kracht om te vallen en op te staan.

Tot slot ben je financieel niet afhankelijk van een onderneming en kun je het je veroorloven om iets meer risico te nemen. Je grootste investering in ondernemen als jonge persoon is je eigen tijd, maar die is nagenoeg gratis.

Grijp je kans wanneer die zich voordoet

Zo’n gelegenheid doet zich meestal maar één keer in je leven voor. Eenmaal afgestudeerd, lopen de zaken vaak anders. Er moet dan brood op de plank komen. Om die reden grijpen veel studenten op jongere leeftijd de kans om te ondernemen. Bovendien sta je er als zelfstandig student ook niet alleen voor.

Steun van hogescholen en universiteiten

Zelfstandig student op school

Verschillende hogescholen en universiteiten hebben binnen hun instelling speciale centra gecreëerd voor de begeleiding en ondersteuning van ondernemende studenten.

De Arteveldehogeschool was daarin een van de pioniers. Jaarlijks begeleidt ze met Idea Factory een honderdtal studenten met bruisende ideeën.

Dergelijke initiatieven worden over heel Vlaanderen, in verschillende hogescholen en universiteiten uit de grond gestampt. Ga te rade bij je onderwijsinstelling. Met wat geluk helpen zij je met de uitwerking van je ondernemersidee!

Aparte statuten voor studenten die willen ondernemen

Binnen de Arteveldehogeschool is het mogelijk om een statuut student-ondernemer of kandidaat-student-ondernemer (opstart binnen de zes maanden) aan te vragen. Dat statuut is vergelijkbaar met een topsportstatuut en geeft de student heel wat voordelen, zoals flexibiliteit in lessenpakket en examens, coaching, extra publiciteit, enz.

Ook de Hogeschool Gent en de Universiteit Gent (Durf Ondernemen) bieden een gelijkaardig statuut aan. Mogelijk heeft ook jouw onderwijsinstelling zo’n aanbod. Check dus zeker even bij je hogeschool of universiteit.

Hoe word je zelfstandig student?

student ondernemer

Wil je een eigen bedrijf opstarten en studeer je nog? Ontdek welke administratieve verplichtingen er zijn.

Sinds 1 september 2018 ben je in Vlaanderen alvast niet meer verplicht om het attest 'Basiskennis bedrijfsbeheer' voor te leggen. Je kunt dus gerust zonder aan de slag. 

Denk eraan dat er bepaalde grenzen zijn aan wat je mag verdienen, als je je kindergeld niet wilt verliezen. 

Ook nuttig om te weten is dat je driemaandelijkse sociale bijdragen als student-ondernemer iets voordeliger zijn. Je bijdragen als student worden namelijk gelijkgeschakeld met die van een zelfstandige in bijberoep.

Meer info daarover vind je bij je sociaal verzekeringskantoor. Zij kunnen meteen ook je opstart administratief in orde brengen.

ARTEpreneur

Omdat studenten extra alert moeten zijn als ze willen ondernemen, heeft de Arteveldehogeschool ARTEpreneur opgericht. Dat is een studentencoöperatie waarin je tijdens je studies via een begeleid en gefaseerd traject kunt experimenteren met het ondernemerschap in de praktijk.

Het voordeel is dat je niet het risico loopt dat je je kindergeld, studiebeurs of andere voordelen verliest en dat je ten laste blijft van je ouders.

Gentrepreneur

Gentrepreneur


Als student-ondernemer is het tot slot ook heel belangrijk om een goed en breed netwerk uit te bouwen. Daarvoor bestaan al heel wat initiatieven en verschillende businessplanwedstrijden. In Gent is Gentrepreneur zeker en vast hét netwerk bij uitstek waarin je als student-ondernemer moet en wilt terechtkomen.

Gentrepreneur is een samenwerking van Idea Factory, de Stad Gent, verschillende hogeronderwijsinstellingen en enkele jongerenorganisaties. Als ondernemende student kun je gratis workshops en infosessies volgen om je idee en ondernemersskills een boost te geven.

Wil je als zelfstandig student wat extra publiciteit? Neem dan deel aan de wedstrijd Student-Ondernemer van het Jaar.

Een zaak starten? Kom met KBC Brussels praten.

Heb je een gat in de markt gevonden? Een passie voor je vak? Een straf idee?
Kom eens praten met onze KBC Brussels-Startersspecialisten en maak een vliegende start!

Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van hoeveel eigen middelen je zelf kunt investeren, maar vooral van hoeveel je kunt terugbetalen.
Hoeveel kan ik lenen en moet ik zelf startkapitaal hebben?

Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Het ondernemingsnummer is voor je onderneming zoiets als je rijksregisternummer voor jou als mens. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten van de zaak.
Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

People, planet, profit: dé drie pijlers van duurzaam ondernemen. Hoe pas je dat concreet toe op jouw onderneming?
Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Of je nu zelfstandige of loontrekkende bent, het risico op ziekte, ongeval of overlijden is even groot. De wettelijke bescherming ertegen is dat niet. Als zelfstandige ben je aanzienlijk minder beschermd.
Welke risico's loop ik als zelfstandige?