Hoe zelfstandig worden?

Goed voorbereid aan de start van je eigen zaak

Hoe zelfstandig worden?

Goed voorbereid aan de start van je eigen zaak

Van plan om je eigen zaak te beginnen? Dan sta je aan de start van een groot avontuur, vol uitdagingen. Een degelijke voorbereiding is dan ook essentieel om van je onderneming een succes te maken. Maar waarmee hou je het best rekening?

Is je project haalbaar?

Begin met alle aspecten van je onderneming grondig onder de loep te nemen. Zo krijg je een goed idee over de haalbaarheid van je plannen. Hoe ziet de markt en de concurrentie eruit? Hoe wil je je idee commercialiseren? Welke kosten gaan daarmee gepaard en hoe ga je je plannen financieren?

Tip: Wees kritisch en vooral realistisch. Het Business Model Canvas helpt je ideeën om te zetten in een gestructureerd model. De perfecte basis voor je ondernemingsplan en de eerste stap naar je eigen zaak.

Klaar voor de start?

Een eigen zaak starten in België gaat vrij snel. Ook de administratieve formaliteiten vallen goed mee. Met een goede voorbereiding loopt dat van een leien dakje.

Maar je moet wel aan enkele basisvoorwaarden voldoen:

  • Je bent minstens 18 jaar oud
  • Je hebt de Belgische nationaliteit of die van een van de landen in de Europese Unie.

Praktisch gezien zijn er geen verschillen tussen starten in hoofd- of bijberoep. De berekening van je sociale bijdrage kan wel iets complexer zijn voor een zaak in bijberoep. Want er moet ook rekening gehouden worden met je bijdrage als werknemer.

Eenmanszaak of vennootschap?

De eerste belangrijke vraag is natuurlijk voor welke ondernemingsvorm je kiest. Een eenmanszaak of een vennootschap? Die keuze bepaalt voor een groot deel hoe je tewerk zult gaan, wat je verplichtingen zijn en wat je wel of niet mag doen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en praat er liefst ook eens over met een specialist.

Open in 6 stappen je eigen onderneming

1Open een zakelijke rekening

Open een zichtrekening voor je zaak, zodat je professionele en privéverrichtingen gescheiden blijven.

2Zorg voor een financieel plan en een oprichtingsakte

Richt je een vennootschap op? Maak dan samen met je boekhouder een financieel plan op en laat de notaris daarmee een oprichtingsakte opstellen.

3Vraag je ondernemingsnummer aan

Schrijf je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je vraagt je ondernemingsnummer makkelijk zelf aan bij een ondernemingsloket naar keuze (of via je boekhouder).

4Activeer je btw-nummer

Je regelt dit vlot zelf elektronisch of in je plaatselijke btw-kantoor. Je ondernemingsloket kan het ook voor jou in orde brengen tegen betaling.

5Kies een sociaal verzekeringsfonds

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds voor het betalen van je sociale bijdragen (pensioen, uitkeringen bij ziekte en invaliditeit…).

6Sluit je aan bij een ziekenfonds

Sluit je ook aan bij een ziekenfonds (of verwittig je huidige mutualiteit). Zo zijn jij en je gezin verzekerd voor kleine (huisarts, medicijnen…) en grote risico’s (bepaalde ziekten, ziekenhuisopname, bevallingen…).

Na de start

Nu je eindelijk uit de startblokken bent, is het ook tijd om te denken aan de nodige verzekeringen. Sommige zijn verplicht (autoverzekering, burgerlijke aansprakelijkheid brand & ontploffing, arbeidsongevallenverzekering), andere kun je vrijblijvend afsluiten (bestuurders- of productaansprakelijkheid, bedrijfsschade…). Ga zeker eens langs bij je verzekeringsagent voor advies op maat van jouw activiteit.

Tot slot is een goede boekhouding natuurlijk een must. Niet alleen om je bedrijf gezond te houden, het is ook wettelijk verplicht (vereenvoudigd of dubbel, naargelang je ondernemingsvorm).

Een zakelijke rekening openen

Heb je de knoop doorgehakt en begin je met je eigen zaak? Zet dan alvast de eerste stap en open hieronder snel je zakelijke rekening.

Open je zakelijke rekening