Is een vennoot automatisch aandeelhouder van mijn bedrijf?

Is een vennoot automatisch aandeelhouder van mijn bedrijf?

Vanaf 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht voor nieuwe vennootschappen. Heb je al een vennootschap? Dan val je tot 1 januari 2020 onder het oude vennootschapsrecht. Tenzij je vroeger kiest voor een ‘opt-in’.

We zijn volop bezig om de informatie op onze website aan te passen aan de nieuwe wetgeving. De informatie op deze pagina is dus mogelijk niet up-to-date.

> Ontdek meer over het nieuwe vennootschapsrecht

Wanneer je ervoor kiest om een vennootschap op te richten, heb je altijd te maken met vennoten en aandeelhouders. Maar zijn alle vennoten ook automatisch aandeelhouders? Het antwoord op deze vraag luidt volmondig ‘ja’.

Hebben mijn venoten evenveel en dezelfde soort aandelen?

Alle venoten zijn automatisch aandeelhouders, maar dat betekent nog niet dat ze ook allemaal evenveel of hetzelfde type aandelen in handen hebben. Dat kan namelijk verschillen van vennoot tot vennoot. Ga na of het aantal aandelen dat je vennoten hebben in verhouding is met hun inbreng in jouw bedrijf. Die inbreng kan geld, knowhow, maar ook arbeid zijn. Het aantal aandelen en de rechten en plichten van vennoten worden opgenomen in het aandelenboek.

Aandelen met en zonder stemrecht

Niet elke aandeelhouder heeft stemrecht. Er bestaan namelijk aandelen met en zonder stemrecht. Als er bijvoorbeeld een stille vennoot zonder stemrecht bij jouw bedrijf betrokken is, dan heeft die wel aandelen, maar dan zijn dat aandelen zonder stemrecht. Een stille vennoot brengt dus enkel geld in jouw onderneming in, maar mengt zich niet in het bedrijfsbeleid.


Laatst gepubliceerd op: 03-06-2019

Wat is een VOF?

Een Vennootschap Onder Firma is een eenvoudige vennootschapsvorm met hoofdelijk aansprakelijke vennoten. Een interessante samenwerkingsvorm voor bijvoorbeeld personen met een vrij beroep.
Wat is een VOF?

De commanditaire vennootschap

  • Wat zijn de kenmerken?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen?
  • Krijg hulp bij het kiezen van de juiste vennootschapsvorm

De commanditaire vennootschap

Kan ik na stopzetting mijn activiteiten blijven verzekeren?

Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt je dus maar beter verzekeren. Dankzij een voortgezette verzekering met uitloopdekking blijven je bedrijfsactiviteiten verzekerd, ook nadat je gestopt bent.
Kan ik na stopzetting mijn activiteiten blijven verzekeren?

Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade

Met een bedrijfsschadeverzekering bescherm je je bedrijf tegen inkomensverlies door schade. Zo garandeer je dat je bedrijf een zware materiële schade te boven komt.
Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade