bespreking
bespreking

Reclame maken als ondernemer: opgelet voor oneerlijke concurrentie

De strenge wetgeving rond publicatievormen voor vrije beroepen en oneerlijke concurrentie eenvoudig uitgelegd.

Reclame maken als ondernemer: opgelet voor oneerlijke concurrentie

De strenge wetgeving rond publicatievormen voor vrije beroepen en oneerlijke concurrentie eenvoudig uitgelegd.

In het Wetboek Van Economisch Recht staat in Boek XIV, “Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende beoefenaars van een vrij beroep”, te lezen dat voor een beoefenaar van een vrij beroep elke vorm van publicatie, reclame of marketing toegestaan is, zolang de boodschap geen oneerlijke concurrentie als gevolg heeft. Dat betekent dus dat de publicatievorm zélf niet belangrijk is bij het vaststellen van oneerlijke concurrentie. Wel de inhoud van de boodschap die er wordt verkondigd.

Algemene regelgeving

reclame maken als zelfstandige

Elk medium dat een beoefenaar van een vrij beroep wil inzetten om zijn doelgroepen te benaderen of zelfs te overtuigen om cliënt/patiënt te worden is toegestaan. Wel zijn er inhoudelijk enkele voorwaarden.

Dat zijn onder andere, maar niet beperkt tot onderstaande opsomming:

  • De identiteit van de beoefenaar van het vrije beroep moet vermeld worden.
  • Er moet duidelijk beschreven worden wat het product of de dienst inhoudt.
  • De prijs moet correct, duidelijk en ondubbelzinnig meegedeeld worden. De aangeduide prijs is de totale door de consument te betalen prijs. Dat wil zeggen dat ook de belasting op toegevoegde waarde en alle mogelijke andere taxen en extra kosten moeten worden meegeteld, inclusief bijkomende verplichte kosten na de aankoop.

Vergelijkende reclame

Vergelijkende reclame van beoefenaars van vrije beroepen is door de wet niet verboden, maar moet opnieuw voldoen aan enkele voorwaarden. Opnieuw zijn ze niet per se beperkt tot de onderstaande opsomming.

  • De reclame mag niet misleidend zijn voor de consument.
  • Het moet gaan om een vergelijking tussen goederen of diensten die in dezelfde behoefte voorzien en voor hetzelfde doel bestemd zijn.
  • De kenmerken die men vergelijkt moeten representatief, relevant en vooral controleerbaar zijn.
  • De vergelijking mag niet leiden tot verwarring tussen verschillende concurrenten.
  • Kleinerende uitspraken die de naam van concurrenten schaden, zijn verboden.
  • De vrije beroeper die de publicatie uitstuurt mag geen oneerlijk voordeel krijgen dankzij de bekendheid van een concurrent waarmee vergeleken wordt.

Conclusie

Mag je reclame maken en aan marketing doen als beoefenaar van een vrij beroep? En mag je informerende inhoud publiceren? Ja, maar er is een strenge wetgeving. De belangrijkste elementen zijn dat de communicatie eerlijk, transparant en controleerbaar moet zijn, dat je niemand mag misleiden en dat je het imago van concurrenten of die concurrenten zelf geen schade mag toebrengen.

Dit artikel biedt een algemene uitleg over de wetgeving rond publicaties vanuit vrije beroepen, maar kan niet beschouwd worden als volledig en bindend. Voor een uitgebreidere uitleg over de wetgeving, kun je op de site van de Belgische overheid terecht: economie.fgov.be.

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

People, planet, profit: dé drie pijlers van duurzaam ondernemen. Hoe pas je dat concreet toe op jouw onderneming?
Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Hoe bepaal ik mijn prijs? En hoeveel omzet moet ik maken?

Het is belangrijk om doordacht te werk te gaan wanneer je de prijzen van je producten bepaalt. Want daarvan hangt in grote mate af of de mensen bij jou zullen kopen en ook welk publiek je aantrekt.
Hoe bepaal ik mijn prijs? En hoeveel omzet moet ik maken?

Hoe maak ik reclame voor mijn onderneming?

Kristof De Coninck
Als startende zelfstandige of onderneming is het meestal puzzelen met budget en middelen. Publiciteit hoeft gelukkig niet veel te kosten om effectief te zijn. Dat komt deels door internet, maar ook offline kun je creatief zijn.
Hoe maak ik reclame voor mijn onderneming?

Hoe kan ik een nieuw product ontwikkelen?

Nieuwe producten ontwikkelen betekent dat je innoveert in je bedrijf. Dat is belangrijk voor de toekomst van jou en je onderneming. Maar hoe begin je eraan? Een kant-en-klaar stappenplan bestaat helaas niet. Wel kan je enkele standaard stappen volgen om te starten.
Hoe kan ik een nieuw product ontwikkelen?