Hoe bedrijfsvoertuigen verzekeren?

Hoe bedrijfsvoertuigen verzekeren?

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is je bedrijfsvoertuigen te verzekeren. Maar hoe regel je dat nu precies? En vooral: welke dekkingen heb je nodig om optimaal beschermd te zijn tegen alle risico’s? Dat brengen we in kaart.

Bescherming voor je bedrijfsvoertuigen: van essentieel belang

Het begrip ‘bedrijfsvoertuigen’ dekt een hele lading. Of het nu om een pick-up, heftruck, vrachtwagen of personenwagen gaat: een verzekering heb je als bedrijf nu eenmaal nodig. Waarom? Omdat je werknemers op de baan worden blootgesteld aan een aantal risico’s:

  • Je werknemer krijgt een ongeval
  • Je medewerker beschadigt onopzettelijk andere voertuigen, waarbij de inzittenden ook schade lijden
  • De bedrijfswagen of iets van toebehoren wordt gestolen
  • Je personeel krijgt autopech

De schade verwant aan je vrachtauto’s, trekkers en opleggers? Die kun je verzekeren in een aantrekkelijke polis voor vrachtwagens. KBC Brussels biedt ook een verzekering voor lichte vrachtauto’s en een verzekering voor personenvoertuigen. Met enorme flexibiliteit, weliswaar. Want je kiest zelf welke waarborgen je opneemt in de polis. 

Verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid

Omschrijving van de verzekering

De ‘BA verzekering’ is een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Je wordt als onderneming aansprakelijk gesteld voor een ongeval? Dan vergoedt de polis de schade die het verzekerde voertuig berokkende aan passagiers en derden. 

Wat is gedekt?

De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt lichamelijke en materiële schade aan derden:

  • Inzittenden van het voertuig, bestuurd door je medewerker
  • Bestuurder en de inzittenden van andere betrokken voertuigen
  • Inhoud van de betrokken voertuigen
  • Fietsers en voetgangers die schade lijden naar aanleiding van het ongeval
  • Eigenaar van een goed (bijvoorbeeld gebouwen en wegeninfrastructuur) dat door het ongeval schade leed

TIP: Om ook je eigen bedrijfsvoertuig te verzekeren, sluit je het best een omniumverzekering.

Omniumverzekering

Omschrijving van de verzekering

Het is niet onbelangrijk schade aan derden te verzekeren, maar wat als een van je bedrijfsvoertuigen zelf schade oploopt? Dan kan een omniumverzekering van pas komen. Bij KBC Brussels bestaan talloze formules. Op maat van je noden en het voertuigstype. Je kiest daarbij zelf het franchisebedrag dat bij je financiële situatie past, gaande van 250 tot 1.250 euro.

Wat is verzekerd?

Heel wat zaken zijn gedekt, zoals de schade door een ongeval waarvoor jij of de medewerker in fout is. Denk bijvoorbeeld aan autoschade als gevolg van vandalisme. Lijdt je bedrijfsvoertuig schade door brand, ontploffing of natuurgeweld? Of door aanrijding van loslopende dieren? Marterschade? Ook dat is gedekt. Vraag ernaar bij je KBC Brussels-verzekeringsagent.

Let wel: schade als gevolg van dronkenschap van meer dan 1,5 promille is niet verzekerd. Ook opzettelijke schade of beschadiging als gevolg van slijtage en slecht onderhoud worden niet gedekt.

Verzekering rechtsbijstand

Omschrijving van de verzekering

Krijg jij, of een van je medewerkers, het aan de stok met iemand anders, over een verzekerd bedrijfsvoertuig? Juridische en financiële bijstand zijn dan geen overbodige luxe.

Wat is verzekerd?

Schade aan een van je bedrijfsvoertuigen door iemand anders? En die persoon beschikt niet over de middelen om de schade te betalen? Dan is het voor jou als bedrijfsleider normaal wachten geblazen. Met de rechtsbijstandsverzekering ben je gerust dat de vergoeding wordt betaald. KBC Brussels doet daar nog een extra uitkering bovenop indien een van je personeelsleden letsels opliep.

Ook geniet je bescherming indien je wordt beschuldigd of verdacht van een onopzettelijk misdrijf. Voor sommige sectoren bestaan zelfs extra waarborgen. Bij het KBC Brussels-bankkantoor in jouw buurt kun je terecht voor meer info. 

Bijstandsverzekering VAB

Omschrijving van de verzekering

Heb je als bedrijf lichte vrachtauto’s en personenwagens in je vloot? Dan kun je een bijstandverzekering in je polis opnemen. KBC Brussels ging de samenwerking aan met VAB, en biedt met de KBC-VAB Bijstandverzekering iedereen in je bedrijf een aantrekkelijk pakket aan bescherming. 

Wat is verzekerd?

Bijstand aan personen – je werknemers – is wereldwijd van toepassing, zodra je medewerker een aantal kilometers is verwijderd van de woonplaats. Bescherming en bijstand aan bedrijfsvoertuigen gelden dan weer in alle landen van Europa, op Albanië na. En in landen waar de groene kaart geldig is. Heb jij of een van je medewerkers pech? De bijstandformule voor pechhulp kun je al gebruiken vanaf de allereerste kilometer. En zelfs thuis, als je de auto niet aan de praat krijgt.

Tip: neem zeker de optie ‘vervangwagen’ op in je polis. Na ongeval, diefstal of panne kun je hier onmiddellijk aanspraak op maken. Bij KBC Brussels hoef je je trouwens geen zorgen te maken over mogelijke wachttermijnen. Wat bij andere maatschappijen vaak wel het geval is.

Ongevallenverzekering

Omschrijving van de verzekering

Veroorzaken je werknemers als bestuurder een ongeval? Dan neemt je BA autoverzekering de lichamelijke en materiële schade aan slachtoffers al voor haar rekening. En wat met de verwondingen van je werknemer? Daarvoor bestaat een ongevallenverzekering, ook wel ‘bestuurdersverzekering’ genoemd.

Wat is verzekerd?

De verzekering komt in meeste gevallen tussen bij arbeidsongeschiktheid en medische kosten. Handig, want de gevolgen daarvan kunnen hoog oplopen. Bij KBC Brussels reken je op bescherming in verschillende situaties. Want stel, een personeelslid begaat als bestuurder een ongeval met een voertuig dat niet is opgenomen in je polis. Moet dit dan ten koste gaan van zijn bescherming? Zeker niet. Je bank heeft hier voorwaarden voor opgemaakt. Die wereldwijd van toepassing zijn.

Hoeveel kost een verzekering voor je bedrijfswagen?

Je eigen bedrijf goed verzekeren

  • Binnenkort van start als ondernemer?
  • Welke verzekeringen heb je nodig? 
  • Krijg advies op maat van jouw plannen
Je eigen bedrijf goed verzekeren

Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Of je nu zelfstandige of loontrekkende bent, het risico op ziekte, ongeval of overlijden is even groot. De wettelijke bescherming ertegen is dat niet. Als zelfstandige ben je aanzienlijk minder beschermd.
Welke risico's loop ik als zelfstandige?

Hoe weet ik of mijn klant betrouwbaar is?

Niemand wordt graag geconfronteerd met onbetaalde facturen. Kom te weten welke zaken je op voorhand best eerst checkt om toch wat zekerheid te krijgen over je klant.
Hoe weet ik of mijn klant betrouwbaar is?