Hoe verloopt een kredietaanvraag?

Hoe verloopt een kredietaanvraag?

Je gaat een bedrijf oprichten? Of wil je je huidige onderneming uitbreiden? Of misschien heb je gewoon nood aan extra financiële middelen om een periode te overbruggen. Eén ding is zeker: een goede voorbereiding is alles. Maar wat gebeurt er zodra je met je kredietaanvraag naar de bank stapt? Een blik op de vijf fasen van het proces.

Fase 1: het gesprek

Je kredietaanvraag begint met een intakegesprek bij de bank. Daar krijg je een adviseur toegewezen. Beslissen doet hij niet, het gesprek is louter informatief. Samen gaan jullie door je bedrijfsprofiel. Je krijgt meteen ook een extra woordje uitleg over de mogelijke kredieten. Daarna is je businessplan aan de beurt. Is je dossier volledig en sterk onderbouwd? Vindt de adviseur dat je project haalbaar is? Mooi. Dan stelt hij een kredietvoorstel op.

Fase 2: het kredietvoorstel

Je persoonlijke adviseur maakt een kredietvoorstel. Dat bestaat uit de volgende elementen:

  • Financiële bedrijfsgegevens 
  • Bedrijfshistoriek en -onderbouwing
  • Slaagkansen en toekomstperspectieven

Fase 3: overleg met eventuele andere partijen

Eventueel kan je bank samen met een andere officiële instantie je krediet ondersteunen. Dat hangt vooral af van de bedrijfsactiviteiten waarvoor je krediet wilt. Misschien kom je wel in aanmerking voor een overheidsfinanciering. Uiteindelijk volgt een oordeel over je kredietaanvraag. Je adviseur laat je weten of je het krediet krijgt. 

Fase 4: goedkeuring of weigering

Aanvraag goedgekeurd? Ga dan naar fase 4. Helaas wordt een kredietaanvraag soms ook geweigerd. Praat erover met je adviseur, hij kan je dossier alsnog bijsturen. Een weigering hoeft dus niet definitief te zijn. 

Fase 5: acceptatie en ontvangst van krediet

Je bank geeft je een offerte met alle voorwaarden, inclusief details over de financiering, het aflossingsplan, de dossierkosten, de rente en de zekerheden of waarborgen. De kans bestaat dat je sommige zekerheden nog moet aftoetsen met een notaris. Ga je uiteindelijk akkoord met de offerte? Dan moeten jij en de andere partij(en) alleen nog tekenen. Daarna kun je het krediet opnemen. Proficiat, de realisatie van je project komt al een stap dichter! 

Welke rentevoet kan ik krijgen?

Als een bank jou als ondernemer een krediet of financiering geeft, dan zal ze daar een vergoeding voor vragen in de vorm van een rente of interest. Die rente is bedoeld als compensatie voor het risico dat de bank loopt en voor de tijd die ze in het dossier investeert.
Welke rentevoet kan ik krijgen?

Hoe bekijkt een kredietbeslisser mijn aanvraag tot krediet?

Net zoals vele ondernemingen spreek jij vast de bank aan voor een krediet. Maar hoe slaag je erin om deze aanvraag ook te laten goedkeuren? Inzicht in hoe de bank een aanvraag voor een lening bekijkt, helpt je vast een flink stuk vooruit bij de voorbereiding van de kredietvraag.
Hoe bekijkt een kredietbeslisser mijn aanvraag tot krediet?

Kan ik mijn lening vervroegd beëindigen?

Heb je geleend om te investeren in je bedrijf? Misschien wil je op een bepaald moment het kredietbedrag helemaal terugbetalen. En zo je lening vervroegd beëindigen. Kan dat zomaar? En wat is de kostprijs? Een toelichting.
Kan ik mijn lening vervroegd beëindigen?

Hoe je kredietaanvraag voorbereiden?

Je bent ondernemer en hebt een krediet nodig? Om je zaak uit de grond te stampen of gewoon om uit te breiden? Daarvoor kun je terecht bij je financiële instelling. Maar vooraleer je met een krediet(aan)vraag naar je bankkantoor stapt of online aan de slag gaat, bereid je je kredietaanvraag het best even voor.
Hoe je kredietaanvraag voorbereiden?