Wie zijn mijn concurrenten en hoe onderscheid ik me?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je concurrentie, zodat je voorbereid bent om met je onderneming aan de slag te gaan.

Wie zijn mijn concurrenten en hoe onderscheid ik me?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je concurrentie, zodat je voorbereid bent om met je onderneming aan de slag te gaan.

Goed op de hoogte zijn van je concurrenten kan bepalen of je slaagt als ondernemer of niet. Wie onbezonnen te werk gaat en zich niet bewust is van zijn omgeving zal wellicht onderuitgaan. Maar hoe kom je zoiets te weten en wat ben je met die kennis? Hoe blijf je de concurrentie voor?

Onderzoek wie je concurrenten zijn

Die kennis ligt niet zomaar voor het oprapen. Je moet bereid zijn om wat tijd te investeren in je onderzoek. Dat doe je het best nog voor je je businessplan opstelt, want een concurrentie-analyse hoort daar ook in.

Om je concurrenten te kennen, doe je een marktanalyse, een marktonderzoek. Dat kan op verschillende manieren. Als je er het kapitaal voor hebt, kun je een bureau inhuren dat daarin gespecialiseerd is. Maar je kunt het ook perfect zelf doen.

Zo kun je op het internet nagaan wie je concurrenten precies zijn. Google bijvoorbeeld op zoekwoorden die te maken hebben met wat jij van plan bent. Of bekijk ook eens de onlineversie van de Gouden Gids. 

Onderzoek wat je concurrenten doen

Weten wie ze precies zijn is een begin, maar is zeker niet genoeg. Je moet weten wat ze doen, hoe ze reclame maken en liefst ook hoe goed ze bezig zijn.

  • Op basis van de btw-nummers kun je veel leren over de omzet, de balans en de resultaten van je concurrenten. Maak daar gretig gebruik van. Stel je vast dat er concurrenten zijn bij wie het minder goed gaat? Dan is het misschien interessant om je eerst op hen te richten en ze uit de markt te concurreren? Of om net níet dezelfde beslissingen te nemen, want het gaat er niet goed.
  • Via de FOD Economie kun je heel wat sectorspecifieke gegevens verzamelen en statistieken die je meer inzicht geven in de sector en de lokale economie in het algemeen. Dat kan interessant zijn om in te schatten hoe je je kunt positioneren en welke prijzen je het best kiest.
  • Probeer ten slotte op websites, maar ook uit folders, reclames, catalogussen enz. zoveel mogelijk randinformatie te verzamelen over je concurrenten. 

Onderzoek nu wat je zelf het beste doet

In principe komt het hier op neer: als je weet wat je concurrenten doen en hoe ze daarbij varen, dan weet je ook wat jij zelf het beste doet of net beter vermijdt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je concurrenten bijzonder slechte kwaliteit leveren, maar toch heel veel klanten hebben en bovendien grote marges kunnen krijgen door schaalvoordelen. Dan weet je dat in jouw sector de mensen het niet zo erg vinden om lagere kwaliteit te kopen. Merk je ook nog eens dat de concurrenten die net heel goede kwaliteit verkopen helemaal niet goed bezig zijn? Dan weet je zeker dat minder kwaliteit voor een lagere prijs een goede piste is om verder te onderzoeken. Je moet je dan wel nog trachten te onderscheiden van die concurrenten die het al zo doen. Dat kan bijvoorbeeld door toch net iets duurder en kwaliteitsvoller te zijn of door een tikkeltje duurder te zijn, maar een veel betere service te verlenen. 


Laatst gepubliceerd op: 03-11-2016

Sterke branding met een logo en een huisstijl

Hannes D'Hulster
Het imago van je bedrijf bepaalt voor een groot deel de slaagkans. Branding is het mechanisme waarmee je dat imago een vorm geeft. En dat mechanisme kadert in een marketingplan. Hoe begin je eraan vóór het opstarten van je onderneming? En hoe blijf je ermee bezig als het bedrijf opgestart is?
Sterke branding met een logo en een huisstijl

Hoe bepaal ik mijn prijs? En hoeveel omzet moet ik maken?

Het is belangrijk om doordacht te werk te gaan wanneer je de prijzen van je producten bepaalt. Want daarvan hangt in grote mate af of de mensen bij jou zullen kopen en ook welk publiek je aantrekt.
Hoe bepaal ik mijn prijs? En hoeveel omzet moet ik maken?