Betalen met kaart blijft de meest gekozen betaaloptie

Mobiel betalen is hip, maar de kaart blijft. Ontdek waarom.

Betalen met kaart blijft de meest gekozen betaaloptie

Mobiel betalen is hip, maar de kaart blijft. Ontdek waarom.

Zowel in de fysieke winkel als bij het online shoppen kom je steeds vaker mobiele betalingen tegen. Wil dat zeggen dat kaartbetalingen niet meer gebruikt worden? Moet je in je webshop betalingen met de kaart nog wel ondersteunen? Om op eenzelfde lijn te zitten, moeten we eerst duidelijk maken wat een kaartbetaling precies is.

Wat is een kaartbetaling?

Betaling, kaart, kaartbetaling, mobiele betaling, webshop, e-commerce

We kunnen het erop houden dat een kaartbetaling een betaling is waarbij de betaler zijn kaart nodig heeft. Ongeveer 80% van de betalingen die vandaag online gebeurt, voldoet dus aan die definitie. Het aandeel kaartbetalingen vandaag is dus zeker nog belangrijk. Er zijn verschillende redenen waarom mensen nog altijd graag met een kaart betalen. De belangrijkste is omdat ze het kennen (en dus vertrouwen), ook van in de fysieke winkel. Bovendien zijn er veel mensen die betalen met hun smartphone nog een brug te ver vinden, ondanks dat mobiele betalingen eigenlijk gebruiksvriendelijker zijn dan kaartbetalingen.

information-expr-quote--glyph
Toch is het nog te vroeg om kaartbetalingen te weren uit je webshop.

Christophe Tuerlinckx, Business Development Manager Payments KBC Brussels

Welke betaalmiddelen zijn kaartbetalingen?

De meeste liggen voor de hand: betalingen met Bancontact, Maestro, Visa en Mastercard zijn kaartbetalingen. Ook de onlinebetaalknoppen van banken, zoals de KBC Brussels-Betaalknop, bieden de mogelijkheid om de betaling met de kaart online te bevestigen. Een ruim aanbod dus.

Welke betaalmethoden zijn geen kaartbetalingen?

Die waarbij je geen kaart nodig hebt om te betalen. Logisch. En toch niet. De manier waarop je je betaling kunt bevestigen, is afhankelijk van andere partijen. Een mooi voorbeeld is PayPal. Daar kun je betalen zonder je kaart, maar met een gebruikersnaam en wachtwoord. Je hebt er je kaart niet voor nodig. Theoretisch gezien kunnen we dus spreken van een 'niet-kaartbetaling'. Ook verschillende (Belgische) banken hebben er ondertussen voor gezorgd dat hun klanten kunnen betalen zonder een kaart. Dan heeft jouw klant alleen nog zijn bankapp nodig op zijn smartphone.

Wat kan jij hier nu aan doen?

Niet veel. Of beter gezegd: niets. Tenzij ... als eigenaar van de webshop. In dat geval bepaal je natuurlijk zelf welke betaalmiddelen je aanbiedt in je webshop. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde wel aan te bieden en andere niet. De manier waarop je klant tekent, zal hij uiteindelijk zelf kiezen. Voor jou maakt het geen verschil. Ongeacht hoe de klant zijn betaling bevestigt, als ondernemer zul je altijd tegen dezelfde voorwaarden het geld ontvangen.

Hoe je klanten laten betalen?

Kaartbetalingen mogelijk maken? Zorg voor een betaalterminal in je winkel en een virtuele kassa in je webshop.
Hoe je klanten laten betalen?

Hoeveel cash mag je van een klant ontvangen?

Als ondernemer geef je je klanten graag de mogelijkheid om op verschillende manieren te betalen. Met Bancontact, een overschrijving, Visa … Cash betalen hoort daar ongetwijfeld ook bij. Maar hoeveel cash mag je als ondernemer van een klant ontvangen?
Hoeveel cash mag je van een klant ontvangen?

Smartphone: het betaalmiddel dat je klanten altijd bij de hand hebben

Mobiel betalen is de toekomst. Maar hoe zorg je daarvoor als handelaar? En wat verwachten je klanten precies?
Smartphone: het betaalmiddel dat je klanten altijd bij de hand hebben

Contant geld opnemen als ondernemer: 3 manieren

Kleingeld nodig voor je kassa, of briefjes voor een aankoop? Zo neem je als ondernemer cashgeld op.
Contant geld opnemen als ondernemer: 3 manieren
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.