Hervorming van de referentierentevoeten

Hervorming van de referentierentevoeten

Wat is een referentierentevoet of benchmark?

Referentierentevoeten of (rente)benchmarks zijn referenties van marktrenten. Ze worden berekend door onafhankelijke instanties. Financiële instellingen gebruiken deze referenties om de rentetarieven te bepalen voor hun eigen producten, zoals leningen of hypotheken.

Waarom worden deze benchmarks hervormd?

De afgelopen jaren kwamen de nauwkeurigheid, robuustheid en integriteit van benchmarks zoals Euribor, Eonia en Libor in opspraak. Het werd duidelijk dat er objectievere en duidelijkere regels moesten komen voor de input, berekening en wijziging ervan.

De Europese Commissie heeft daarom in 2016 een verordening opgesteld – de EU Benchmarks Regulation (BMR) – met nieuwe voorwaarden waaraan referentierentes moeten voldoen. Die moeten zorgen voor meer nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en transparantie.

Wat verandert er concreet?

Sommige referentierentes voldoen in hun oude vorm niet aan de voorwaarden van de BMR, en moeten hervormd worden. Andere zullen verdwijnen en al dan niet vervangen worden door andere benchmarks.

De recentste stap in deze grootschalige hervorming is de introductie van de €STR of Euro Short-Term Rate in oktober 2019.

Wat betekent deze hervorming voor jou?

De EU-benchmarkverordening kan een impact hebben op je producten of contracten. KBC Brussels volgt de ontwikkelingen op de voet en zal je informeren als er iets voor je verandert. Als je contract(en) aangepast moeten worden, nemen we tijdig contact met je op.

Meer weten over de hervorming? Lees de info van de Europese Centrale Bank