Hoe beheer je een Starters-BVBA?

Hoe beheer je een Starters-BVBA?

Vanaf 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht voor nieuwe vennootschappen. Heb je al een vennootschap? Dan val je tot 1 januari 2020 onder het oude vennootschapsrecht. Tenzij je vroeger kiest voor een ‘opt-in’.

We zijn volop bezig om de informatie op onze website aan te passen aan de nieuwe wetgeving. De informatie op deze pagina is dus mogelijk niet up-to-date.

> Ontdek meer over het nieuwe vennootschapsrecht

Een starters-bvba maakt het je gemakkelijk om je eigen vennootschap op te richten. Houd er wel rekening mee dat je je onderneming net zoals een gewone bvba moet beheren. Onderschat niet wat daarbij komt kijken. Een overzicht.

Opstart

 • Je moet samen met een professional een financieel plan opstellen. Dat brengt kosten met zich mee.
 • Je moet geen bankattest voorleggen als bewijs van storting van je startkapitaal.
 • Je moet een notariële akte neerleggen bij de griffie van de rechtbank van koophandel. Je onderneming wordt dan ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).
 • Daarna moet je je bedrijf ook laten inschrijven bij een ondernemingsloket.

Beheer

Als zaakvoerder van een s-bvba heb je dezelfde administratieve verplichtingen als voor een gewone bvba. Je moet:
 
 • elk jaar een algemene vergadering houden om onder meer de jaarrekening goed te keuren. Een algemene vergadering organiseren doe je volgens vastgelegde regels. Je boekhouder kan je hierbij helpen.
 • een dubbele boekhouding bijhouden.
  • Naast de facturen die je verstuurt en krijgt, moet je ook de betalingen of ontvangsten boeken die daaraan vasthangen. Je registreert elk bedrag dus twee keer. Zo kan de fiscus je boekhouding heel goed controleren.
  • Je kunt altijd een boekhoudprogramma kopen en opleidingen volgen. Een boekhouder onder de arm nemen blijft een goed idee.
 • op alle documenten van je bedrijf ‘starter’ en als rechtsvorm ‘s-bvba’ vermelden.

Stopzetting van een S-bvba

Zet je je zaak stop of vraag je het faillissement aan? Dan gelden dezelfde formaliteiten als voor een gewone bvba.

Vrijwillige ontbinding

 • Tijdens de algemene vergadering kun je beslissen om je s-bvba te ontbinden.
 • Je hebt een notaris nodig om de ontbinding te regelen.
 • Je notaris stelt een aantal vereffenaars aan, die je nog openstaande schulden proberen af te lossen.
 • Na de sluiting van de vereffening blijft je s-bvba nog 5 jaar bestaan. Heb je nog schuldeisers? Dan kunnen die al die tijd nog bij de vereffenaars aankloppen.

Gerechtelijke ontbinding

Heb je vennoten? Die kunnen de rechtbank vragen om je s-bvba te ontbinden. Bijvoorbeeld omdat je de oprichtingsakte niet in authentieke vorm liet opmaken, omdat ze ernstig met jou van mening verschillen over de bedrijfsvoering, ...

Faillissement

 • Verklaart de rechtbank van koophandel je s-bvba failliet? Dan geniet je beperkte aansprakelijkheid en blijft je privévermogen buiten schot.
 • Let op: soms ben je toch 100% aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je s-bvba binnen 3 jaar failliet gaat en je bij de oprichting te weinig geld en middelen voorzag.
 • Vraag je een krediet aan? Houd er dan rekening mee dat de bank je kan vragen om je persoonlijk borg te stellen, omdat je te weinig startkapitaal hebt. Dat kan je bij een faillissement zuur opbreken.

Is een s-bvba iets voor jou? Maak meteen een afspraak met een kmo-adviseur.

Nog niet gevonden wat je zoekt? Bekijk de andere vennootschapsvormen.

Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade

Met een bedrijfsschadeverzekering bescherm je je bedrijf tegen inkomensverlies door schade. Zo garandeer je dat je bedrijf een zware materiële schade te boven komt.
Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade

Wat is een VOF?

Een Vennootschap Onder Firma is een eenvoudige vennootschapsvorm met hoofdelijk aansprakelijke vennoten. Een interessante samenwerkingsvorm voor bijvoorbeeld personen met een vrij beroep.
Wat is een VOF?

Wat is een coöperatieve vennootschap?

Een coöperatieve vennootschap is een bijzondere vorm van vennootschap, omdat het aantal vennoten en het kapitaal erg variabel zijn. Er zijn twee mogelijke vormen: de cvba en de cvoa.
Wat is een coöperatieve vennootschap?

Is een vennoot automatisch aandeelhouder van mijn bedrijf?

Wanneer je ervoor kiest om een vennootschap op te richten, heb je altijd te maken met vennoten en aandeelhouders. Maar zijn alle vennoten ook automatisch aandeelhouders? Het antwoord op deze vraag luidt volmondig ‘ja’.
Is een vennoot automatisch aandeelhouder van mijn bedrijf?