De groei van je bedrijf de baas blijven

Je bedrijf groeit? Deze vragen moet je jezelf zeker stellen.

De groei van je bedrijf de baas blijven

Je bedrijf groeit? Deze vragen moet je jezelf zeker stellen.

Een tijd(je) geleden heb je de sprong gewaagd naar het ondernemerschap, en dankzij jouw harde werk en niet aflatende enthousiasme gaan de zaken meer dan goed. Als rechtgeaarde ondernemer ga je op dit moment natuurlijk niet op je lauweren rusten. Want of je nu één, drie of vijf jaar bezig bent: een groeiende onderneming moet je koesteren én voeden, zodat ze nog sterker groeit. Welke stappen wil je zetten om je onderneming naar een hoger niveau te tillen? En welke gevolgen hebben die stappen voor jouw financiële situatie? We zetten enkele overwegenswaardige uitdagingen op een rijtje.

Stabilisatie of groei?

Draait je onderneming al enkele jaren op volle toeren, dan kun je grofweg twee richtingen uit: of je gaat voor stabilisatie, of je gaat resoluut voor groei. Beide beslissingen hebben zo hun voor- en nadelen. Kies je ervoor om bepaalde werkmiddelen te vervangen in plaats van uit te breiden, dan moet je erover waken dat je niet te lang in die stabiele situatie blijft ‘hangen’. En inzetten op groei betekent dan weer dat je investeringen moet doen waar een prijskaartje aan hangt.

Tijd om je eenmanszaak om te vormen tot een vennootschap?

Een eenmanszaak oprichten, is voor de meeste beginnende ondernemers de interessantste optie. Je hebt nog geen personeel in dienst, neemt alle beslissingen zelf en beschikt nog niet over voldoende bedrijfskapitaal om een vennootschap op te richten. Dat verandert wanneer je onderneming groeit. Is een eenmanszaak nog altijd de beste ondernemingsvorm om jouw zelfstandige activiteiten onder te bundelen, of is de tijd gekomen om een vennootschap op te richten – met of zonder beperkte aansprakelijkheid? Een moeilijke keuze. Weeg dus goed de voor- en nadelen van beide ondernemingsvormen af. 

Neem je cashflow onder de loep

Als ondernemer ga je elke dag opnieuw voluit voor je zaak. Toch is dat niet altijd een garantie voor een positieve cashflow. Bestudeer de pieken en dalen in je cashflow grondig en breng in kaart wat het onevenwicht veroorzaakt: de kostprijs van je voorraad, verplichtingen aan leveranciers, het betaalgedrag van klanten, ... ?

Maak er een werkpunt van om je cashflow te optimaliseren, zodat het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven bewaard en je bedrijf financieel gezond blijft.

Investeren in onroerend goed

Groei noopt vaak tot – al dan niet fysieke – uitbreiding van je zaak. Verhuizen van je thuiswerkplek naar een groter kantoor bijvoorbeeld, of een webshop oprichten om je bereik te vergroten. Maar hoe pak je die investering aan? Is het voordeliger om een pand te kopen of om er een te huren? Of heb je al geïnvesteerd in onroerend goed en wil je een strategie uittekenen voor het behoud en de ontwikkeling daarvan?

Ook andere investeringen zijn mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld je pijlen richten op de ontwikkeling van een nieuw product om je klanten nog beter van dienst te zijn.

Hoe je indekken tegen risico’s?

Als ondernemer wil je volop gaan voor je zaak, zonder wakker te liggen van eventuele risico’s. Maar welke verzekeringen sluit je daarvoor het best af? Dat hangt af van jouw specifieke situatie: heb je mensen in dienst, duur materiaal in huis  of meerdere winkelpanden in je bedrijfsportefeuille?

Dan wil je dat natuurlijk indekken tegen schade en andere risico’s.

Ga daarom zeker te rade bij een KBC Brussels-expert, die op basis van jouw verhaal een verzekeringsplan opstelt. Zo kun jij je met een gerust hart concentreren op de uitbouw van je onderneming.

Nu nadenken over later

Zorg dat je voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat de vaste kosten – professioneel én privé – doorlopen wanneer jij overlijdt, en dek je in tegen dat risico. En maak werk van een (financieel) pensioenplan gericht op de levensstandaard die je wilt behouden wanneer je met pensioen gaat. Ons advies? Wees geen pessimist, maar een realist en denk nu al eens na over later.

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

People, planet, profit: dé drie pijlers van duurzaam ondernemen. Hoe pas je dat concreet toe op jouw onderneming?
Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Je wilt een zaak overnemen, maar zit nog met een heleboel vragen? Dat is niet meer dan normaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor. KBC biedt (startende) ondernemers de kans om gratis een beroep te doen op een uitgebreid netwerk van juridische, financiële en fiscale experts. Met hun ervaring en knowhow kunnen zij je advies op jouw maat verlenen. Zo start je correct én met het nodige zelfvertrouwen aan het overnameproces.
Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Een eigen business runnen is al een kunst op zich. Dat alles combineren met een gezin is nog eens een extra uitdaging. Hoe doen vrouwelijke ondernemers dat?
Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?

Als ondernemer kom je gemakkelijk in de verleiding volledig op te gaan in je nieuwe onderneming. Het werk stopt in principe nooit en naast je hoofdactiviteit komt er altijd een berg extra taken bij, zoals administratie en zelfs schoonmaken, voor wie geen poetsvrouw in dienst neemt. Hoe waak je over een gezonde balans tussen je werk, jezelf en je gezin?
Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.