Is mijn auto fiscaal aftrekbaar?

Is mijn auto fiscaal aftrekbaar?

Als ondernemer beschik je vaak over een of meerdere auto’s die je gebruikt bij de uitoefening van je beroep. Wist je dat je heel wat van de autokosten kunt aftrekken van je belastingen? Zo kun je ze in de meeste gevallen voor 75% fiscaal inbrengen. Al gelden voor eenmanszaken en vennootschappen specifieke regels voor de fiscale aftrekbaarheid van wagens. Ontdek ze hier.

Welke autokosten kan ik aftrekken?

auto fiscaal aftrekbaar

De algemene wetgeving luidt dat autokosten voor personenwagens, auto’s voor dubbel gebruik en zelfs minibussen voor 75% fiscaal aftrekbaar zijn. Het gaat dan over kosten als:

 • afschrijvingen
 • aankoopprijs en btw
 • kosten voor brandstof
 • onderhoud
 • verzekeringen
 • belastingen
 • huur
 • aankoop wisselstukken
 • herstellingskosten
 • pechverhelping
 • enz.

Wist je trouwens dat het installeren van een mobilofoon en de financiering, interesten en andere financiële kosten die bij huurkoop of leasing zijn inbegrepen, voor de volle 100% aftrekbaar zijn? 

Voor eenmanszaken en vennootschappen geldt een andere wetgeving

Heb je voor een eenmanszaak gekozen? Dan zijn de auto’s die je voor beroepsdoeleinden gebruikt aftrekbaar als beroepskosten. Al houd je het best rekening met de volgende beperkingen:

 • De meeste kosten van personenwagens zijn maar tot 75% fiscaal aftrekbaar, ongeacht de CO2-uitstoot van de auto’s.
 • Je gebruikt je auto meestal ook gedeeltelijk voor privédoeleinden. De fiscus beschouwt daarom een gedeelte van de kosten niet als beroeps-maar als privékosten.
 • Een aantal kosten met betrekking tot auto’s, zoals boetes, zijn nooit aftrekbaar.

Bij een vennootschap hangt de aftrekbaarheid van de autokosten af van het soort brandstof en de CO2-uitstoot van de gekozen auto. 


Laatst gepubliceerd op: 20-11-2015

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Welke beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Aftrekbare beroepskosten zijn de kosten die je in het belastbare tijdperk betaald of gedragen hebt en waarvan je de echtheid en het bedrag kunt aantonen met bewijsstukken. Voor de vennootschapsbelasting geldt dat alle inkomsten altijd een beroepsmatig karakter hebben. Omgekeerd zijn niet alle uitgaven die je doet per definitie ook aftrekbare beroepskosten. Daarom zetten we de voorwaarden en belangrijkste aftrekbare kosten hier even op een rijtje.
Welke beroepskosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Hoe organiseer ik mijn bedrijfsadministratie?

De papierstapel in je bedrijf wil je zo overzichtelijk mogelijk organiseren. Hoe je dit het best aanpakt? We gidsen je met plezier.
Hoe organiseer ik mijn bedrijfsadministratie?

Je eindafrekening sociale bijdragen in 5 vragen

Nathalie de Groot
Wat is een eindafrekening sociale bijdragen? En hoe wordt die berekend? Ontdek het in vijf vragen.
Je eindafrekening sociale bijdragen in 5 vragen

Hoe kan ik mijn administratie uitbesteden?

Je wilt je bedrijfsadministratie uitbesteden? Prima. Zo krijg je de kans om je meer te focussen op je kernactiviteiten. Maar hoe doe je dat nu, je administratieve zaken outsourcen? We zetten de mogelijkheden op een rij.
Hoe kan ik mijn administratie uitbesteden?
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.