Wat is bedrijfsvoorheffing bij vennootschappen?

Bedrijfsvoorheffing is een verplichte belasting die wordt ingehouden van de wedde die een vennootschap uitbetaalt aan haar bedrijfsleiders (mandatarissen, werkende vennoten). Omdat daarvoor allerlei formulieren moeten worden ingevuld, raden we je aan je te laten bijstaan door een sociaal secretariaat.

Moet je bedrijfsvoorheffing betalen?

In België is in principe elke vennootschap die haar bedrijfsleiders een loon betaalt, verplicht om een deel van dat loon in te houden en rechtstreeks door te storten aan de fiscus. Die bedrijfsvoorheffing wordt vervolgens verrekend met de belastingaangifte van de begunstigde.

Voor sommige ondernemingen geldt er evenwel een vrijstelling of andere regeling van de bedrijfsvoorheffing, namelijk voor:

  • de horeca,
  • kleine vennootschappen,
  • nacht-en ploegenarbeid,
  • werk in onroerende staat.

Hoeveel bedrijfsvoorheffing moet je betalen?

De sleutelformule voor het berekenen van de bedrijfsvoorheffing vind je op de website van de overheid. Om fouten te voorkomen, doe je het best een beroep op een sociaal secretariaat om je te begeleiden.

Hoe geef je de bedrijfsvoorheffing aan?

De aangifte van de bedrijfsvoorheffing voor vennootschappen gebeurt tegenwoordig online met de toepassing FinProf. Alleen wanneer je een speciale aanvraag indient (je beschikt bijvoorbeeld niet over een computer), is het nog mogelijk om je bedrijfsvoorheffing op papier aan te geven.