Hoe ken ik de financiële gezondheid van mijn klanten en leveranciers?

Hoe ken ik de financiële gezondheid van mijn klanten en leveranciers?

Als je een nieuwe samenwerking aangaat, wil je natuurlijk zeker zijn dat je netjes betaald wordt, liefst op tijd. Hoe kun je bekijken of je partner – of het nu een klant is of een leverancier – solvabel is? Zonder daarmee de vertrouwensrelatie te schaden?

Financiële gezondheid vaststellen in enkele stappen

Bij nieuwe klanten en leveranciers ga je hun solvabiliteit het best na voor je met hen in zee gaat. Ook wanneer je twijfelt aan de financiële stabiliteit van huidige klanten of leveranciers, kun je hun kredietwaardigheid controleren. Daarvoor bestaan enkele middelen. Elk middel afzonderlijk is geen garantie op zekerheid. Het geeft je wel een zicht op de situatie van je zakenpartners. 

  • Neergelegde jaarrekening bij de Nationale Bank inkijken

Bij de Nationale Bank  vind je informatie over  jaarrekeningen van bepaalde bedrijven. Je krijgt een helder zicht op hun balans en resultatenrekeningen.  

  • Controle van sociale en fiscale schulden

Op de website van FOD Financiën is eenvoudig na te gaan of je klanten en leveranciers sociale en fiscale schulden moeten aflossen.  

  • Kredietrapport raadplegen

Bij Graydon mag je een kredietrapport aanvragen van de onderneming waarmee je samenwerkt. Je krijgt inzage in een uitgebreid verslag met talloze bedrijfsgegevens en financiële analyses. Met aanvullende informatie over de financiële historiek, bedrijfsleiding, betalingsbedrag en de financiële positie krijg je een perfect beeld over de financiële gezondheid van je partner in spe.  

  • Overzicht faillissementen bekijken

Op de website van UNIZO staat een up-to-date register met alle bedrijven die de boeken dicht deden. Je kunt ondernemingen zoeken op postcode, en zo kijken welke faillissementen in je buurt plaatsvonden.   

  • Advies inwinnen

In plaats van zelf tijd te stoppen in het onderzoeken van je klanten, kun je ook vertrouwen op een bedrijf als Companyweb. Zij zijn gespecialiseerd in bedrijfsinformatie en ze analyseren in opdracht van jou of je klant of je leverancier wel betrouwbaar is. Zij bezorgen je – tegen betaling uiteraard - een dossier met alle actuele en relevante info.