Wat is het verschil tussen een gewoon en sociaal VAPZ?

Wat is het verschil tussen een gewoon en sociaal VAPZ?

Met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) spaar je als zelfstandige op een flexibele en fiscaal vriendelijke manier voor je oude dag. Je hebt doorgaans de keuze uit twee formules: het ‘gewone’ VAPZ of het ‘sociale’ VAPZ. Maar wat is het verschil?

Pensioenopbouw met (extra) bescherming

verschil VAPZ en sociaal VAPZ

Met het gewone VAPZ focus je op de essentie, nl. pensioenopbouw, en dat op je eigen ritme. Binnen de vastgestelde minimum- en maximumgrenzen bepaal je jaarlijks zelf wanneer en hoeveel je wenst te sparen en of je kiest voor financiële bescherming dankzij een overlijdensdekking.

Lees meer over het gewone VAPZ.

Een sociaal VAPZ biedt naast de opbouw van een aanvullend pensioen nog enkele bijkomende dekkingen (solidariteitswaarborgen). Zo geniet je extra bescherming in vergelijking met een gewoon VAPZ. Denk in dit verband aan een tegemoetkoming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschapsrust. Het sociale luik wordt gefinancierd door een afhouding van 10% van de betaalde bijdragen. De overige 90% wordt net zoals in het gewone VAPZ aangewend voor de opbouw van je persoonlijke aanvullende pensioenkapitaal.

Lees meer over het sociale VAPZ.

Fiscale voordelen

Belastingvermindering gewoon VAPZ

Als gevestigde zelfstandige – wanneer je dus meer dan drie volledige kalenderjaren actief bent als zelfstandige – kun je jaarlijks tot 8,17% van het geïndexeerde netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar voordien storten voor het VAPZ. Dat bedrag kun je indienen als beroepskosten, waardoor je minder belastingen en sociale bijdragen zult moeten betalen. De maximumpremie voor het gewone VAPZ wordt evenwel beperkt tot een absolute bovengrens van 3.256,87 euro. Als ondergrens geldt een forfaitair bedrag van 100 euro.

Lees meer over de fiscale voordelen van een gewoon VAPZ.

Belastingvermindering sociaal VAPZ

Voor een sociaal VAPZ bedraagt het bijdragepercentage maximaal 9,40%, met als absolute bovengrens van 3.747,19 euro. De fiscaal aftrekbare maximumbijdrage ligt bij een sociaal VAPZ dus 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ, waardoor je van een nog groter fiscaal voordeel geniet. De forfaitaire ondergrens bedraagt 111,12 euro.

Lees meer over de fiscale voordelen van een sociaal VAPZ.

De verschillen op een rij

  Gewoon VAPZ Sociaal VAPZ
Maximale premie 8,17% van je geïndexeerde netto belastbaar beroepsinkomen van 3 jaar voordien 9,14% van je geïndexeerde netto belastbaar beroepsinkomen van 3 jaar voordien
Gegarandeerd rendement
Variabele winstdeling
Gunstige eindbelasting
Geen premiebelasting
Verzekering bij arbeidsongeschiktheid en invaliditeit
Aanvullende vergoeding bij moederschapsrust

Voor zelfstandigen en geconventioneerde loontrekkers

  • Zelfstandigen hebben de vrije keuze tussen een VAPZ en een sociaal VAPZ
  • Geconventioneerde loontrekkende zorgverstrekkers daarentegen kunnen enkel een sociaal VAPZ sluiten.
Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de relatiebeheerder voor medische vrije beroepers.

Meer weten?

We geven je graag advies over de optimalisatie van het geld van je onderneming, inclusief sparen voor een aanvullend pensioen. Laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak met je KBC Brussels-verzekeringsagent

Wat met mijn pensioen als zelfstandige?

Het pensioen van een zelfstandige wordt, net zoals dat van een werknemer, berekend op basis van twee zaken: de sociale bijdragen die je betaalt en het aantal gewerkte jaren. Omdat een zelfstandige wat minder sociale bijdragen betaalt, ligt dat pensioen vaak lager.
Wat met mijn pensioen als zelfstandige?

Voor alle zelfstandigen een aanvullend pensioen?

  • Betaal je als zelfstandige sociale bijdragen?
  • Denk je aan je pensioen?
  • Ontdek de vormen van een VAPZ
Voor alle zelfstandigen een aanvullend pensioen?

Pensioen zelfstandige: minder belastingen, meer pensioen

  • Minder belastingen en sociale bijdragen
  • Aanvullend pensioenkapitaal
  • Gebruik vroegtijdig bij vastgoedinvestering
Pensioen zelfstandige: minder belastingen, meer pensioen

IPT ideaal antwoord op hervorming vennootschapsbelasting

2018 is hét moment om je IPT (individuele pensioentoezegging) aan te pakken. Sluit een nieuw contract of pas je bestaande overeenkomst aan. Zo profiteer je maximaal van de belastinghervorming.
IPT ideaal antwoord op hervorming vennootschapsbelasting
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.