Als je je eigen bedrijf start, moet je je goed verzekeren. Maar er bestaat niet zoiets als een 'standaardpakket' van verzekeringen voor startende ondernemers. Want elke onderneming is anders, en daarmee ook de risico's.
Hieronder vind je alvast een overzicht van must-haves. Vind je het moeilijk om te ontrafelen wat je nu precies wel of niet nodig hebt? Maak dan een afspraak en krijg gratis verzekeringsadvies van onze experts.
Verzeker eerst wat wettelijk verplicht is
Bescherming tegen beroepsfouten
Voor sommige beroepen verplicht , voor andere niet, maar in geen geval overbodige luxe. Want ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee, en je kunt aansprakelijk gesteld worden als je beroepsmatig schade veroorzaakt.
Daarom doe je er goed aan om een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen. Zo ben je verzekerd als iemand een schadevergoeding van je eist. Welke aansprakelijkheidsverzekering jij nodig hebt, hangt af van de activiteiten van je onderneming:
- Als je onderneming producten maakt (bv. fabriek, landbouwbedrijf, elektricien), producten verkoopt (bv. winkel of groothandel) of diensten uitvoert (bv. kapster, schoonheidsspecialiste) heb je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig.
Deze verzekering dekt lichamelijke en stoffelijke schade aan derden (ook klanten), veroorzaakt door de exploitatie van je onderneming.
- Verricht je onderneming voornamelijk intellectuele arbeid (bv. boekhouders, consultants), dan heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
Deze verzekering dekt het risico op aansprakelijkheid voor financiële schade die het gevolg is je intellectuele activiteiten, zoals advies dat je gegeven hebt.
Verzeker bedrijfswagens én privévoertuigen die je zakelijk gebruikt
- Een autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) is verplicht. Bescherm je bedrijfsvoertuigen ook tegen schade zoals ongevallen, diefstal of autopech.
- Ga je je privéwagen gebruiken voor het werk? Laat je privéverzekering dan aanpassen. Lees hier meer over hoe je je bedrijfsvoertuigen verzekert.
Personeel in dienst? Een arbeidsongevallenverzekering is verplicht
Heb je een of meerdere werknemers? Dan moet je hen verplicht verzekeren tegen arbeidsongevallen, ook al zijn ze maar een dag in dienst.
Bescherm je inkomen van nu én later
Voorzie een inkomen bij arbeidsongeschiktheid en ziekte
Je kunt nooit uitsluiten dat je arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval. Met de verzekering gewaarborgd inkomen krijg je in dat geval een maandelijkse vergoeding, bovenop de uitkering van je ziekenfonds.
Denk ook aan je pensioen
Alhoewel het minimumpensioen voor een zelfstandige evenwaardig is aan dat van een werknemer in de privésector, ligt het gemiddelde wettelijke pensioen voor zelfstandigen in vergelijking helaas heel wat lager.
Als je vooruitdenkt, begin je al op jonge leeftijd met aanvullend pensioensparen. Dat kan zowel als zelfstandige (tweede pijler) als op individuele basis (derde pijler) en levert je een mooi bedrag op voor later met enkele interessante fiscale voordelen. Ontdek alle formules.
Andere belangrijke verzekeringen
Dek je ziekenhuiskosten met een hospitalisatieverzekering
- Als je een eenmanszaak hebt, is de hospitalisatieverzekering voor jou als zelfstandige identiek aan de verzekering die je als particulier kunt nemen.
- Heb je een vennootschap? Verzeker jezelf dan mee in de collectieve hospitalisatieverzekering.
Denk aan je aansprakelijkheid als bestuurder van een vennootschap
Met de nieuwe vennootschapswet kun je makkelijker als starter een besloten vennootschap (bv) oprichten, in de plaats van een eenmanszaak. Maar wist je dat je als bestuurder van een vennootschap persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden als je een fout maakt?
Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt je daartegen in. Zo hoef je niet zelf op te draaien voor eventuele schadeclaims.
Bescherm je bedrijfsgebouwen, ook als je in je eigen huis werkt
- Denk er zeker aan om je bedrijfsgebouw(en) en bedrijfsgoederen te verzekeren. Een brandverzekering beschermt je niet alleen tegen brand, maar ook tegen waterschade, natuurschade, diefstal ...
- Werk je als zelfstandige in je eigen huis? Vergeet dan niet om je bij te verzekeren in je particuliere brandverzekering.