10 tips om belastingen te besparen

10 tips om belastingen te besparen

De overheid biedt je een hoop mogelijkheden om belastingvoordeel te doen. Ontdek onze 10 praktische tips, van pensioensparen tot kinderopvang.

1. Doe aan pensioensparen

Volgens schattingen doen al bijna 3 miljoen Belgen aan fiscaal voordelig pensioensparen. Het is wellicht de meest bekende belastingtip. In 2016 kun je maximaal voor 940 euro aan pensioensparen doen. Dat bedrag is het fiscale maximum. De belastingvermindering bedraagt 30 procent van het gestorte bedrag. Stort je in 2016 940 euro op je pensioenspaarrekening, dan geniet je 282 euro belastingvermindering, als je belastingen betaalt.

2. Langetermijnsparen loont

Daarnaast kun je ook sparen met belastingvoordeel via het stelsel van langetermijnsparen. Een fiscale levensverzekering valt bijvoorbeeld onder dat stelsel. Bij langetermijnsparen is er geen standaard maximumbedrag. Het hangt af van je persoonlijke situatie. Het absolute fiscale maximumbedrag in 2016 is 2.260 euro.

De belastingvermindering bedraagt ook hier 30% van je spaarbedrag. Als jij in aanmerking komt om het absolute maximumbedrag te sparen, kun je 678 euro terugvorderen in 2016. Voor een berekening van je persoonlijke maximum kun je terecht bij je KBC Brussels-kantoor.

3. Schenk aan het goede doel

Ontdek 10 tips die je belastingvoordeel opleveren

Ook een schenking aan het goede doel brengt je voordeel op. De overheid beloont je steun met een belastingvermindering van 45 procent. Schenk je 40 euro aan een van de erkende instellingen, dan zul je normaal gezien 18 euro minder belastingen moeten betalen.

De voorwaarden om dit voordeel te genieten:

  • Het goede doel moet een erkende instelling zijn. Op de website van de FOD Financiën vind je algemene informatie en een lijst van alle erkende instellingen.
  • De gift moet minstens 40 euro bedragen per instelling (per jaar).
  • Je mag maximaal 10% van je netto-inkomen wegschenken.

4. Haal fiscaal alles uit je woonkrediet

In Vlaanderen kun je je hypothecaire lening voor je woning die je zelf bewoont aanwenden om het belastingvoordeel woonbonus te genieten. Er zijn momenteel verschillende basisbedragen bij de woonbonus, afhankelijk van het jaar waarin je je lening afsloot. Een volledig overzicht vind je op de website van de Vlaamse overheid.

In Brussel zal de woonbonus vermoedelijk worden afgeschaft voor nieuwe kredieten vanaf 2017. Daartegenover staat een verhoging van de korting op registratierechten. Meer kun je lezen op de website Wonen in Brussel

5. Hergebruik je lopende hypotheek

Wanneer je hypothecaire lening afloopt, verlies je een grote post die je belastingvermindering oplevert. Je kunt je hypotheek hergebruiken voor je verbouwingen of om een tweede woning te kopen. Zo geniet je mogelijk verder van fiscaal voordeel, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meer informatie vind je op onze pagina over je hypotheek hergebruiken

6. Voer renovaties uit aan je woning

Hoe kun jij belastingen besparen? Ontdek het met onze 10 tips.

De Vlaamse overheid stimuleert verbouwingen met verschillende premies zoals belastingvermindering voor dakisolatie, de renovatiepremie en de verbeteringspremie. Sommige gemeenten en provincies geven nog bijkomende isolatiepremies. Meer informatie vind je op deze pagina over subsidies voor renovatie

7. Duurzaam bouwen

Zie je de toekomst groen? Wie duurzaam bouwt, krijgt via overheidssteun een deel van zijn investering terug. Een reeks premies van verschillende beleidsniveaus vind je overzichtelijk toegelicht op onze pagina over subsidies voor duurzaam bouwen

8. Betaal je poetshulp met dienstencheques

In Vlaanderen leveren dienstencheques je 30% belastingvermindering op. Een cheque van 9 euro kost je dus 6,30 euro. Voor Brusselaars bedraagt het voordeel minder: 1,35 per cheque. Er is een algemeen plafond van 1.400 euro voor diensten- en PWA-cheques samen, per persoon. 

Voor een koppel is dat plafond dus 2.800 euro, wanneer elke partner op eigen naam 1.400 euro besteedt. Koopt een van beide partners bijvoorbeeld voor 1.800 euro aan dienstencheques, dan komt het meerbedrag van 400 euro niet in aanmerking voor belastingvoordeel.

Heeft je partner geen of te weinig inkomsten, dan wordt de belastingvermindering omgezet in belastingkrediet en wordt het voordeel terugbetaald.

9. Help een bevriende kmo

In Vlaanderen kun je fiscaal voordelig geld lenen aan een kmo of een vriend of familielid die zelfstandige is. Die win-winlening levert je jaarlijks 2,5% voordeel op van ontleende bedragen tot 50.000 euro. Het maximale voordeel is dus 1.250 euro per jaar.

10. Breng je kinderopvang in

Je kinderopvang kun je in je belastingaangifte opnemen

Voor kinderopvang mag je tot 11,20 euro per opvangdag per kind in belastingaangifte opnemen. Daarvoor krijg je een belastingvermindering van 45 procent, dus je voordeel kan oplopen tot 5,04 euro per opvangdag.

Withholding tax exemption for dividends

Pension saving in 2022: choice between 2 tax limits

What is the maximum you can put away in your pension savings scheme in 2022? Find out which amount gives you the best tax break and get more savings tips.

Bereken je belastingen met de taxplanner

Je belastingen berekenen en ontdekken hoeveel je terugkrijgt of moet bijbetalen? Maak de berekening met onze gratis taxplanner!

Tax on earnings from savings

Learn how interest on a savings account is taxed and when you have to pay withholding tax with examples.