Sleutels kwijt. Wat nu?

Sleutels kwijt. Wat nu?

Nu en dan moet je in zeven haasten vertrekken om op tijd op je afspraak te zijn en hou je je daarbij niet aan je gewoonlijke routine. Gevolg: voor je het weet heb je jezelf buitengesloten of ben je je sleutels kwijt. Soms kun je er zelf helemaal niets aan doen dat je je sleutels verliest; wanneer je handtas of rugzak gestolen wordt bijvoorbeeld. Wat doe je in zo’n gevallen? En ben je ervoor verzekerd?

Sleutels verloren of uit je huis gestolen?

Sleutels kwijt

Sleutels kwijt? Geen paniek, vaak kun je in dit geval rekenen op je verzekering. Als je na een verzekerd schadegeval (zoals diefstal uit je woning) of na verlies van je sleutels de sloten van je buitendeur of de safe in je woning moet vervangen, staan de meeste brandverzekeringen namelijk in voor de kosten.

Jezelf buitensluiten gebeurt altijd op het slechts denkbare moment. Het beste wat je dan kunt doen? Je kalmte bewaren. Er zijn tal van oplossingen: hulp vragen aan de buren of meteen een slotenmaker bellen, om er maar twee te noemen. En als je goed verzekerd bent, kun je op beide oren slapen: dan worden ook de kosten van een slotenmaker vergoed.

Sleutels gestolen tijdens een uitstap of op weg naar huis?

Terwijl je door drukke winkelstraten kuiert of naar het werk wandelt, hou je je handtas of rugzak goed in de gaten. Maar vingervlugge dieven vinden soms tóch nog een manier om je spullen afhandig te maken. Wordt je tas van je schouders gerukt of moet je onder bedreiging je sleutels afgeven? Ook dan komen de meeste brandverzekeringen tussen in het vervangen van de sloten. Hetzelfde geldt voor diefstal zonder geweld of bedreiging maar waarvan je wél duidelijke sporen, onomstotelijke bewijzen of getuigen hebt. De verklaring van die laatsten moet dan opgenomen zijn in je aangifte bij de politie.

Sleutels in je tas en je tas wordt gestolen? Een stappenplan

Of je tas nu gestolen wordt terwijl je op een terras van een glaasje wijn geniet en heel even niet oplet of hardhandig uit je armen wordt gerukt: probeer niet te panikeren, hoezeer je ook schrikt. Dit handige stappenplan helpt je om het hoofd koel te houden.

  • Blokkeer je kaart onmiddellijk in KBC Brussels Mobile of bel Card Stop op 070 344 344 (0,30 euro/min). Card Stop is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar en blokkeert gratis je bank- en kredietkaarten.
  • Bel naar DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123 om je identiteitskaart te laten blokkeren.
  • Ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen. Daar krijg je onder meer een attest dat je identiteitskaart en rijbewijs tijdelijk vervangt.
  • Is ook je smartphone verdwenen? Contacteer je operator om je simkaart te laten blokkeren. Of bel 0800 65 65 0 (vanuit het buitenland: + 32 15 63 22 80) om je KBC Brussels-apps of je smartphone te laten blokkeren. Zodra je een nieuwe smartphone hebt, kun je je KBC Brussels-apps gewoon weer installeren.
  • Contacteer je verzekeringsagent om de schade aan te geven. Of doe digitaal aangifte met KBC Brussels Mobile en KBC Brussels Touch, of telefonisch via KBC Brussels Live.

Tips voor verstrooide professors

Ben jij iemand die regelmatig het hele huis moet overhoophalen op zoek naar je sleutels? Of moet je vaak op je stappen terugkeren om te kijken waar je die ondingen onderweg precies verloor? Die stress kun je jezelf besparen. Deze tips helpen je vast op weg:

  • Bewaar je sleutels thuis altijd op dezelfde plaats. Je kunt bijvoorbeeld een haakje aan de muur voorzien.
  • Voorzie je sleutels van een sticker of sleutelplaatje met een QR-code. Verlies je je sleutels buitenshuis, dan kun je ze online registeren als ‘verloren’. De vinder hoeft de code maar in te scannen en jij krijgt onmiddellijk een melding dat je sleutel terecht is.

Sparen voor een huis

Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn.
Sparen voor een huis

Aangekondigde storm

Je huis en auto beschermen bij een aangekondigde storm.
Aangekondigde storm

Eerste keer huren

Alleen gaan wonen gaat gepaard met heel wat kosten. Dankzij de persoonlijke lening voor je eerste stek kun je die spreiden. Meer details lees je hier.
Eerste keer huren

Hoe inbraak voorkomen?

Hoe voorkom je inbraak in je woning? En hoe bereid je je voor op eventuele schade bij diefstal?
Hoe inbraak voorkomen?