Schade aan de woning van je buren door bouwwerken?

Schade aan de woning van je buren door bouwwerken?

Je huis verbouwen of renoveren is een complexe aangelegenheid. Zelfs wanneer je veel kennis van zaken hebt of een beroep doet op een ervaren aannemer, loopt er weleens iets mis. Hou er rekening mee dat je in dat geval ook schade kunt toebrengen aan de eigendom van derden, zoals de aanpalende woning van de buren. In dit artikel lichten we toe wie er dan aansprakelijk is en welke voorzorgsmaatregelen je kunt treffen.

Voorzorgsmaatregelen wanneer je gaat verbouwen

Bouwschade – schade woning

Wanneer je een verbouwing of renovatie wilt aanvatten, doe je er goed aan om je brandverzekering na te kijken en eventueel uit te breiden. Tijdens bouwwerken zijn er nu eenmaal meer risico’s op schade aan zowel je eigen woning als die van de buren.

Een typische brandverzekering dekt schade aan je woning en inboedel bij brand, waterschade en tal van andere schadegevallen. Daarnaast kun je je polis uitbreiden met extra dekkingen voor bouw-gerelateerde schadegevallen. Denk aan een bescherming tegen schade en diefstal van materialen op de werf, een uitgebreide bescherming bij ongevallen tijdens de werken of een bescherming tegen het faillissement van de aannemer of architect. 

Daarenboven neem je het best een aansprakelijkheidsdekking voor schade aan derden bij het bouwen of verbouwen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over eventuele geschillen met je buren over onopzettelijke schade aan hun woning.

En wat als je buren gaan verbouwen?

Bouwschade – schade woning

Stel nu dat je buren hun huis gaan verbouwen, waar kun jij dan op letten? Als het om een gesloten of halfopen bebouwing gaat, is het eerst en vooral belangrijk om samen met hen een plaatsbeschrijving op te maken. Zo voorkom je later discussies over welke schade al aanwezig was in jouw woning en welke door de werken van je buren veroorzaakt werd.

Verder nemen je buren natuurlijk ook het best een aansprakelijkheidsdekking voor schade aan derden bij het bouwen of verbouwen – een optie die je eventueel met hen kunt bespreken voordat de werken aanvatten.

Rechtsbijstand

Toch loopt het weleens mis. Daarnaast blijkt uit de ervaring dat de betrokken partijen het niet altijd eens raken over wat de schade nu precies heeft veroorzaakt – en wie dus aansprakelijk is. Soms zal de verzekeraar van je buur oordelen dat de schade niet ontstaan is door de verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid van je buur.

In elk van die gevallen ben je het best beschermd met een optionele verzekering rechtsbijstand in je brandverzekering of je familiale verzekering. Dankzij de rechtsbijstand kun je schade aan je woning door derden op de aansprakelijke partij verhalen. De rechtsbijstand verdedigt je rechten tot in de rechtbank, als dat nodig zou blijken.

Vragen over je brandverzekering?

Neem contact op met een van onze experts Verzekeren via KBC Brussels Live

Sparen voor een huis

Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn.
Sparen voor een huis

Vragen over je brandverzekering?

Vind hier een antwoord op je vraag.
Vragen over je brandverzekering?

Checklist trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen? Een goede gelegenheid om eens stil te staan bij je verzekeringen, inkomsten en toekomstplannen. Deze checklist helpt je op weg.
Checklist trouwen of samenwonen

Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?

Een nieuwe woning kopen? Dan verkoop je éérst je huidige woning. Of is het omgekeerd? Laten we de knoop even ontwarren.
Woning verkopen of eerst een nieuwe kopen?