Pensioensparen in 2018: wat is het maximumbedrag?

Pensioensparen in 2018: wat is het maximumbedrag?

Je kunt voortaan kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen: 960 euro of 1.230 euro. Je fiscale maximumbedrag blijft standaard 960 euro met 30%* belastingvermindering. Je kunt dus tot 288 euro terugkrijgen via je belastingen.

Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.230 euro als maximumbedrag. Je krijgt dan 25%* belastingvermindering en je kunt tot 307,50 euro terugkrijgen van wat je in 2018 spaart.

Opgelet: in 2018 kun je bijstorten tot en met 31/12/2018 om 16:59 uur.

Welk maximumbedrag kiezen?

Beide maximumbedragen hebben hun voordelen. Wil je graag een groter bedrag storten? Dan komt de hogere maximumlimiet daaraan tegemoet. Bij het bedrag van 960 euro krijg je dan weer een hoger verminderingspercentage.

Houd je het graag bij 960 euro?

Dan hoef je niets speciaals te doen, 960 euro geldt automatisch als maximumbedrag.

Of kies je voor 1.230 euro?

Je doet al aan pensioensparen bij KBC Brussels

Heb je een pensioenspaarrekening bij KBC Brussels?

Dan kun je op 3 manieren je keuze voor het hogere maximumbedrag van 1.230 euro doorgeven:

Als je je keuze hebt doorgegeven, kun je alleen in een keer het resterende bedrag bijstorten in KBC Brussels Mobile, KBC Brussels Touch of KBC Brussels Invest*. Zo ben je zeker dat je fiscaal het meeste voordeel doet.

* In 2018 kun je bijstorten tot en met 31/12/2018 om 16:59 uur.

Heb je een pensioenspaarverzekering bij KBC Brussels?

Volg dan deze 2 stappen:

 1. Geef eerst je keuze voor het hogere maximumbedrag van 1.230 euro door in je KBC Brussels-kantoor, bij je KBC Brussels-verzekeringsagent of via KBC Brussels Live.
 2. Stort daarna je maximumbedrag bij in KBC Brussels Mobile, KBC Brussels Touch of KBC Brussels Invest.

Je doet nog niet aan pensioensparen bij KBC Brussels

Een pensioenspaarrekening openen

Je kunt makkelijk een pensioenspaarrekening openen met het standaardbedrag van 960 euro.

Gebruik je KBC Brussels Mobile? Dan kun je makkelijk een pensioenspaarrekening openen met je smartphone en daarna je keuze voor 1.230 euro doorgeven met het stappenplan hieronder.

Gebruik je geen KBC Brussels Mobile? Maak dan online een afspraak bij je KBC Brussels-kantoor of contacteer KBC Brussels Live om je keuze door te geven.

Als je je keuze hebt doorgegeven, kun je alleen in een keer het resterende bedrag bijstorten in KBC Brussels Mobile, KBC Brussels Touch of KBC Brussels Invest*. Zo ben je zeker dat je fiscaal het meeste voordeel doet.

* In 2018 kun je bijstorten tot en met 31/12/2018 om 16:59 uur.

Een pensioenspaarverzekering sluiten

Wil je liever een pensioenspaarverzekering bij KBC Brussels? Volg dan deze 2 stappen:

 1. Contacteer eerst je KBC Brussels-kantoor, je KBC Brussels-verzekeringsagent of KBC Brussels Live om een nieuwe pensioenspaarverzekering te sluiten en je keuze voor het maximumbedrag van 1.230 euro door te geven.
 2. Stort daarna je maximumbedrag bij in KBC Brussels Mobile, KBC Brussels Touch of KBC Brussels Invest.

Beleggen in het fonds doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of het fonds voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het fonds behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen? Of wil je een pensioenspaarverzekering? Contacteer dan je kantoor of KBC Brussels Live.

Je keuze voor je pensioenspaarrekening doorgeven in KBC Brussels Mobile

Zo kies je je maximumbedrag in KBC Brussels Mobile

 1. Meld je aan in KBC Brussels Mobile.

 2. Tik onderaan op ‘Beleggen’ en daarna op ‘Fiscaal sparen en beleggen’. Tik op je pensioenspaarrekening.

 3. Tik op het infobolletje naast ‘Je huidige fiscale maximumbedrag in 2018’. Er verschijnt een scherm met meer informatie over de 2 maximumbedragen voor pensioensparen in 2018: 960 euro of 1.230 euro.

 4. Ga naar de vorige pagina en tik op de blauwe knop om bij te storten.

 5. Kies welk fiscaal maximumbedrag je in 2018 wilt storten en tik op ‘Volgende’.

 6. Er verschijnt een informatiescherm met de productkenmerken. Neem deze informatie door en vink onderaan ‘Ik heb de productinformatie gelezen.’ aan. Tik op ‘Volgende’.

 7. Kies het bedrag dat je wilt bijstorten en tik op tekenen om je storting te bevestigen. Je ziet een bevestigingspagina met de melding dat je storting is uitgevoerd.

Opgelet:

Kies je voor het maximumbedrag van 1.230 euro? Dan kun je via KBC Brussels Mobile, KBC Brussels Touch en KBC Brussels Invest alleen in een keer het resterende bedrag bijstorten. Zo ben je zeker dat je fiscaal het meeste voordeel doet.

Voorbeeld: je stortte tot nu toe automatisch 80 euro per maand voor je pensioensparen (ofwel 960 euro op jaarbasis). In oktober heb je zo 800 euro gespaard . Op dat moment kun je nog altijd voor het maximumbedrag van 1.230 euro kiezen en het verschil van 430 euro bijstorten.
 

Wat moet je weten als je kiest voor 1.230 euro?

Maximumbedrag pensioensparen 2018

Spaar zeker meer dan 1.152 euro

Pas vanaf 1.152 euro geniet je een hogere belastingvermindering. Spaar je bijvoorbeeld maar 1.100 euro?

Dan krijg je 275 euro belastingvoordeel (25%), terwijl je bij het lagere maximumbedrag van 960 euro al 288 euro terugverdient (30%).

Je spaart meer en betaalt meer eindbelasting

Stort je elk jaar 1.230 euro voor pensioensparen? Dan kom je op het einde van de rit in principe aan een hoger bedrag. En dus ook een hogere eindbelasting.

Je moet elk jaar opnieuw kiezen

Elk jaar kies je welke regeling je dat jaar gebruikt. Kies je in 2018 voor 1.230 euro? Dan is volgend jaar het lagere maximum van toepassing. Tenzij je opnieuw expliciet kiest voor het maximum van 1.230 euro.

Meer weten over pensioensparen? Ontdek hier alles over pensioensparen bij KBC Brussels.

Hoe begin je met pensioensparen?

* De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan veranderen in de toekomst. 

Beleggen in het fonds doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of het fonds voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het fonds behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen? Of wil je een pensioenspaarverzekering? Contacteer dan je kantoor of KBC Brussels Live.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen