Je vlot verplaatsen in Brussel?

Dé apps voor op je smartphone!

Je vlot verplaatsen in Brussel?

Dé apps voor op je smartphone!

Je hoeft geen Brusselaar te zijn om te weten dat het niet simpel is je te verplaatsen in de hoofdstad. Nochtans kunnen een smartphone en de juiste apps heel wat mobiliteitsproblemen oplossen. Tegen alle prijzen en voor alle vervoermiddelen ... Een echte Brusseleir beweegt!

In Brussel is multimodaliteit troef

multimodaliteit-autos-fietsen

Er zijn heel wat mogelijkheden voor de Brusselaar op het vlak van mobiliteit. De voorbije maanden zijn er nieuwe diensten bijgekomen. Zo goed als allemaal zijn ze toegankelijk via een app op de smartphone. Of hebben ze een app die het gebruiksgemak verhoogt. Je kunt ze naar wens combineren om je beter te verplaatsen in Brussel. Wat als je smartphone uiteindelijk de beste oplossing is om de files te slim af te zijn? Laat maar komen, die tips!

Free-floating is hip!

Free-floating houdt in dat je gedeelde voertuigen (fietsen, scooters, auto's, enz.) gewoon kunt nemen en eender waar terugplaatsen binnen hun gebruikszone. Alles verloopt via een app die je downloadt op je smartphone: localisatie van het voertuig, ontgrendeling en automatische betaling met je kredietkaart. Zodra je inschrijving is bevestigd (controle van de gegevens van je kredietkaart en indien nodig van je rijbewijs), wordt je account geactiveerd en kun je van de service gebruikmaken. Meestal is dat allemaal binnen het uur geregeld.

Met de step

Troty

businessman-elektrische-step

Elektrische steps in free-floating. Troty is in juni 2018 van start gegaan in Brussel. Hun aantal en de zone waarin ze gebruikt kunnen worden zijn nog beperkt (een ring gevormd door de Europese wijk, het Jubelpark, Montgomery, ILB-VUB, de Louizalaan en de kleine ring). Maar als het een succes is, is de kans groot dat de Troty's hun plek in het Brusselse verkeer zullen veroveren.
Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,15 euro/min.

Cool:
- Je een weg banen door het verkeer op een step tegen 25 km/uur, dat heeft wel wat!
- Als je je Troty parkeert bij een partner (winkels, cafés, parkings, enz.) ontvang je 5 minuten gratis
Minder cool:
- Het aanbod is momenteel heel beperkt (een vijftigtal steps) en de zone is klein
- Je op de step in het verkeer begeven, blijft een gevaarlijke onderneming ...

Met de fiets

Billy

billy-bike-brussel

Elektrische fietsen in free-floating. Momenteel zijn er 150 fietsen beschikbaar in een beperkte zone in het zuidoosten van Brussel (maar die breidt uit). Zwarte fietsen, herkenbaar aan hun wielen met een blauwe rand.

Prijs: gratis inschrijving Gebruik: 0,15 euro/min. met een maximum van 5 euro/uur en 25 euro/dag

Cool:
- Dankzij de elektrische fietsondersteuning vergeet je dat Brussel zo heuvelachtig is
Minder cool:
- Gebruiksgebied en aantal fietsen nog beperkt (maar de vloot zou verdubbelen in 2019)
- Zware fietsen, moeilijk te besturen tegen lage snelheid of in het verkeer

oBike

Zelfde systeem als Billy, maar zonder elektrische ondersteuning. Ongeveer 900 fietsen zijn beschikbaar in free-floating in Brussel (centrum en omgeving).

Prijs: het oBike-tarief is gekoppeld aan een puntensysteem dat het gebruik van de fietsen aanmoedigt. Behoud je een positief saldo, dan bedraagt het basistarief 50 cent voor een half uur. Bij de inschrijving wordt een (terugbetaalbare) waarborg gevraagd. Reserveren is gratis.

Cool:
- Het puntensysteem dat goed gedrag beloont en de verplaatsingen minder duur maakt
Minder cool:
- Vrij zware fietsen om bergop en in het verkeer te rijden

Villo!

villo-brussel

Deelfietsen die je kunt nemen en terugplaatsen op een vaste locatie. Heeft het grootstse aanbod in Brussel: 5.000 fietsen op 360 locaties. De fietsen worden niet met een app geactiveerd (je moet een jaarabonnement nemen of een ticket voor 1 of 7 dagen), maar er is wel een app die het gebruik vergemakkelijkt door je de dichtstbijzijnde locatie te tonen en de beschikbaarheid voor het nemen en terugplaatsen. Villo! heeft ook aangekondigd dat tegen medio 2019 de helft van zijn fietsen elektrisch zal zijn (met een batterij die je op jaarbasis kunt huren en thuis kunt bewaren/opladen).

Prijs: verschillende abonnementsformules zijn mogelijk (per jaar voor 34,70 euro, met Mobib voor 33,70 euro, per dag voor 1,60 euro of 8,20 euro voor 7 dagen). Het eerste half uur is gratis. Het volgende kost 50 cent, en daarna 1 euro en 2 euro voor de volgende.

Cool:
- Je vindt de Villo!-fietsen overal in Brussel!
- Er zijn duizenden elektrische Villo!-fietsen aangekondigd voor de zomer van 2019
Minder cool:
- Vrij zware fietsen
- Heel wat Villo!'s rijden naar het stadscentrum maar komen niet terug, met de nodige beschikbaarheidsproblemen tot gevolg
- Niet zo praktisch abonnementssysteem

Per scooter

Scooty

scooty-brussel

Elektrische deelscooters in free-floating. Bij de scooters, die je zonder sleutel kunt gebruiken, horen 2 helmen (met hygiënische bescherming) en een verzekering. Ze zijn voornamelijk beschikbaar in een gebuiksgebied in het zuidoosten van Brussel. Een rijbewijs B is verplicht.

Prijs: inschrijving: 2,99 euro. Gebruik: 0,25 euro/min.

Cool:
- Geen vervuiling, geen lawaai
- Je verplaatst je snel (45 km/uur) en moeiteloos door Brussel
- Het is mogelijk de Scooty ter plaatse te behouden tegen 1,5 euro per half uur
- Je kunt een passagier meenemen
Minder cool:
- Je verplaatsen in het verkeer in Brussel blijft gevaarlijk, vooral omdat de andere weggebruikers je niet horen aankomen ... Voorzichtig zijn dus!

Met de auto

DriveNow

drivenow-brussel

Meer dan 300 deelauto's in free-floating. De voertuigen (BMW en Mini) zijn verzekerd en de brandstof is inbegrepen in de gebruiksprijs. Ze zijn voornamelijk en almaar ruimer beschikbaar in de 19 gemeenten en ook aan Brussels Airport (unieke Drive 'n Fly dienst voor 10 euro supplement) en het Atomium. Dankzij de parkeerkaart in de auto kun je (gratis) parkeren in 10 Interparkings en in parking P3 aan de luchthaven van Zaventem! De auto start zonder sleutel, met behulp van een code. Een rijbewijs B is verplicht.

Prijs: inschrijving: variabele prijs, wordt regelmatig aangeboden met gratis minuten. Gebruik: 0,33 euro/min., mogelijkheid om pakketten van 3, 6, 9, 24 of 48 uur te kopen, tussen 34 en 159 euro.

Cool:
- Keuze uit leuke wagens: Mini Cabrio, elektrische BMW i3 ... en ze hebben allemaal een naam!
- Prijs alles inbegrepen
- Je hoeft geen parkeerplaats te betalen, een enorm voordeel in Brussel!
- Je kunt gratis minuten winnen (door te tanken, aan te bevelen aan vrienden, enz.)
Minder cool:
- Een DriveNow blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer

Zipcar

zipcar-brussel

Deelauto's in free-floating. De voertuigen (Peugeot 208) zijn verzekerd en de brandstof is inbegrepen in de gebruiksprijs. Ze zijn voornamelijk en almaar ruimer beschikbaar in de 19 gemeenten en ook aan Brussels Airport (parking met supplement) en het Atomium. Dankzij de Pcard-parkeerkaart in de auto kun je (gratis) parkeren in 10 Interparkings en in parking P3 aan de luchthaven van Zaventem (met een supplement van 10 euro)! Een rijbewijs B is verplicht.

Prijs: inschrijving: vaak aangeboden met gratis minuten. Gebruik: 0,25 euro/min., 11 euro/uur of 69 euro/dag (24 uur)

Cool:
- Prijs alles inbegrepen
- Je hoeft geen parkeerplaats te betalen, een enorm voordeel in Brussel!
- Je kunt gratis minuten winnen (door te tanken, aan te bevelen aan vrienden, enz.)
Minder cool:
- Een Zipcar blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer

Een auto met chauffeur

Uber

Vergelijkbaar met een taxi, maar alles verloopt via een app. Wanneer je een rit bestelt, geef je je bestemming in en de app lokaliseert waar je je bevindt en stuurt een chauffeur naar je toe (of naar het adres dat je opgeeft). De geschatte prijs van de rit wordt je op voorhand meegedeeld. Je chauffeur vinden is niet moeilijk: je krijgt het model, de kleur en de nummerplaat van de auto en zelfs een foto en de naam van de chauffeur en zijn populariteitsscore. Op je bestemming hoef je zelfs niet te betalen: de rit wordt automatisch gefactureerd via de app en ingehouden van je kredietkaart. Je moet alleen nog de chauffeur beoordelen op de kwaliteit van de dienstverlening.

Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit. Bij een grote vraag kan er een toeslag aangerekend worden (het percentage wordt meegedeeld).

Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- 24/7 beschikbaar
- De beoordeling van de chauffeurs houdt de kwaliteit van de dienstverlening in stand!
Minder cool:
- Met de vraag stijgen ook de prijzen

Victor Cab

victor-cab-brussel

Deze Brusselse concurrent van Uber werd in juni 2018 gelanceerd door de baas van een taxibedrijf. Het platform biedt dezelfde voordelen als Uber (bestellen via app, prijs van de rit vooraf bekend, betaling via de app, enz.) binnen dezelfde prijscategorieën. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo kun je ook betalen met de bankkaart en zelfs cash. De prijzen liggen dan wel iets hoger dan die van Uber, maar zijn vast bepaald met de taximeter en stijgen niet met de vraag.

Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit.

Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- +/- 500 chauffeurs zijn 24/7 beschikbaar en er is keuze tussen verschillende soorten voertuigen, waaronder voertuigen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM)
- Je kunt een Victor Cab aanhouden op straat door het V-teken te maken!
Minder cool:
- Vaak lange wachttijden voor de PBM-voertuigen

Collecto

Collectieve taxidienst die alle dagen beschikbaar is tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De dienst wordt aangeboden door de klassieke taxi's die meerdere klanten oppikken die hetzelfde traject willen afleggen. Je stapt in op een vast tijdstip en een welbepaalde locatie (200 vertrekpunten, meestal haltes van de MIVB), aangeduid met een Collecto-bord, die je kunt terugvinden via de app (waarmee je ook kunt reserveren en de taxi kunt herkennen). Je kunt je vervolgens voor een zacht prijsje laten afzetten op elk gewenste adres!

Prijs: 6 euro per persoon per rit (5 euro met een MOBIB-kaart van de MIVB)

Cool:
- Zeer democratische prijs om 's nachts in alle veiligheid thuis te geraken
Minder cool:
- Vaste vertrekplaatsen en tijdstippen (zoals het openbaar vervoer)

De alles-in-éénoplossing

Joyn Joyn, de app die alle andere apps samenbrengt

Heb jij ook altijd gedroomd van een echte assistent op je smartphone, die je op een interactieve manier in realtime mobiliteitsoplossingen voorstelt? De start-up Joyn Joyn, die is ondergebracht in de incubator Startit @KBC, heeft ervoor gezorgd! De app analyseert jouw behoeften, vergelijkt de beschikbare opties en vertelt je wat de beste mobiliteitsoplossingen zijn om je in Brussel te verplaatsen. Hij combineert daarbij openbaar vervoer, deelfietsen, -auto's en -scooters en taxi's. En er is ook gedacht aan een parkeerhulp. En net zoals bij de vorige apps kun je met Joyn Joyn je verschillende vervoerswijzen onmiddellijk betalen, zonder cash.

Prijs: gratis inschrijving. Gebruik: de gebruikelijke tarieven van de verschillende gebruikte vervoersmiddelen

Cool:
- De alles-in-éénaanpak, waardoor je je reisweg kunt optimaliseren
- Het gepersonaliseerde aanbod, dat rekening houdt met jouw voorkeuren

Minder cool:
- Eerlijk? We hebben niks gevonden!
 

Kies je kredietkaart bij KBC Brussels

De meeste apps waarmee je deelvoertuigen kunt gebruiken of huren, werken met een kredietkaart. Heb je er nog geen? Maak je keuze uit het aanbod van KBC Brussels!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

KBC gebruikt cookies om je surfervaring aangenamer te maken. Zo kan KBC ook beter inspelen op je behoeften en voorkeuren. Door verder te surfen ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer info? Of wil je geen cookies?Klik hier.