De beste apps om je vlot te verplaatsen in Brussel

Download ze snel op je smartphone!

De beste apps om je vlot te verplaatsen in Brussel

Download ze snel op je smartphone!

Het is niet altijd simpel om je in Brussel te verplaatsen. Gelukkig zijn er heel wat diensten voor gedeelde mobiliteit om je daarbij te helpen. Auto's, scooters, steps, fietsen, taxi's ... Hieronder vind je de belangrijkste apps voor je smartphone om je makkelijker te verplaatsen in Brussel.

Free-floating en multimodaliteit

multimodaliteit-autos-fietsen

Free-floating houdt in dat je deelvoertuigen (steps, fietsen, scooters, auto's, enz.) gewoon kunt nemen en eender waar terugplaatsen binnen hun gebruikszone. Alles verloopt via een app die je downloadt op je smartphone: localisatie van het voertuig, ontgrendeling en automatische betaling met je kredietkaart na de rit. Zodra je inschrijving is bevestigd (controle van de gegevens van je kredietkaart en indien nodig van je rijbewijs), wordt je account geactiveerd en kun je van de service gebruikmaken. Meestal is dat allemaal binnen het uur geregeld.

De trend? Verschillende vervoerswijzen combineren om je nog efficiënter te verplaatsen. Om die multimodaliteit te vergemakkelijken, zijn er apps die verschillende dienstverleners samenbrengen en je zelfs de beste opties tonen voor jouw reisweg.

Wat als je smartphone uiteindelijk de beste oplossing is om de files te slim af te zijn? Laat maar komen, die tips!

Met de auto

DriveNow

drivenow-brussel

Meer dan 300 deelauto's in free-floating. De voertuigen (BMW en Mini) zijn verzekerd en de brandstof is inbegrepen in de gebruiksprijs. Ze zijn voornamelijk en almaar ruimer beschikbaar in de 19 gemeenten en ook aan Brussels Airport (met een Drive 'n Fly-supplement van 10 euro) en het Atomium. Dankzij de parkeerkaart in de auto kun je (gratis) parkeren in 10 Interparkings en in parking P3 aan de luchthaven van Zaventem! Parkeren binnen de zone is gratis, zolang je dat op een wettelijke manier doet. De auto start zonder sleutel, met behulp van een code. Een rijbewijs B is verplicht.

Prijs: inschrijving: variabele prijs, wordt regelmatig aangeboden met gratis minuten. Gebruik: 0,33 euro/min. (0,36 euro/min. voor een Mini Cabrio of BMWi3), mogelijkheid om pakketten van 3, 6, 9, 24 of 48 uur te kopen, tussen 34 en 159 euro.

Cool:
- Keuze uit leuke wagens: Mini Cabrio, elektrische BMW i3 ... en ze hebben allemaal een naam!
- Prijs alles inbegrepen
- Je hoeft geen parkeerplaats te betalen, een enorm voordeel in Brussel!
- Je kunt gratis minuten winnen (door te tanken, aan te bevelen aan vrienden, enz.)
Minder cool:
- Een DriveNow blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer

Poppy: het 3-in-1-platform

poppy-free-floating-service

Poppy beschikt over ongeveer 300 ecologisch verantwoorde wagens verspreid over Brussel (+ /- 100) en Antwerpen (+ /- 200), en daarnaast biedt het zijn leden ook elektrische scooters en steps aan. Het is het enige platform dat 3 vervoerswijzen onder dezelfde vlag aanbiedt en dat je ook toelaat om je met de auto van de ene zone naar de andere (Brussel en Antwerpen) te verplaatsen. Je kunt dus een Poppy-auto nemen in Brussel en die in Antwerpen achterlaten. Of omgekeerd. Bij de auto's heb je keuze tussen een elektrische VW Golf of een Audi A3 op gas (CNG). De luchthaven van Zaventem en de Heizel maken ook deel uit van de zone Brussel.

Prijs: gratis inschrijving Gebruik: 0,33 euro/min. voor auto's (90 euro voor een hele dag), 0,25 euro/min. voor scooters en 0,25 euro/min. voor steps (+ 1 euro voor ingebruikname).

Cool:
- Keuze uit ecologisch verantwoorde wagens
- Prijs alles inbegrepen
- Je hoeft geen parkeerplaats te betalen, een enorm voordeel in Brussel!
- Geen inschrijvingskosten
- Je kunt de auto's gebruiken voor een verplaatsing tussen Brussel en Antwerpen
- De app geeft duidelijk de 3 beschikbare voertuigtypes aan, in volgorde van nabijheid
Minder cool:
- een Poppy-auto blijft een auto ... soms sta je vast in het Brusselse verkeer (maar dan zijn er nog de steps en scooters)

Per scooter

Scooty

scooty-brussel

Elektrische deelscooters in free-floating. Bij de scooters, die je zonder sleutel kunt gebruiken, horen 2 helmen (met hygiënische bescherming) en een verzekering. Ze zijn voornamelijk beschikbaar in een gebruiksgebied in het zuidoosten van Brussel. Een rijbewijs B (of rijbewijs bromfiets klasse B) is verplicht.

Prijs: inschrijving: vanaf 2,99 euro (en tot 25 euro) Gebruik: 0,26 euro/min. Parkeren met reservering: 0,07 euro/min.

Cool:
- Geen vervuiling, geen lawaai
- Je verplaatst je snel (45 km/uur) en moeiteloos door Brussel
- Het is mogelijk de Scooty ter plaatse te behouden tegen 0,07 euro per minuut
- Je kunt een passagier meenemen (2 helmen + hygiënische hoofdkapjes)
- Je krijgt 20 gratis minuten bij inschrijving
Minder cool:
- Je verplaatsen in het verkeer in Brussel blijft gevaarlijk, vooral omdat de andere weggebruikers je niet horen aankomen ... Voorzichtig zijn dus!

Felyx

felyx-elektrische-deelscoters

De nieuwkomer onder de elektrische deelscooters in Brussel. Bij de scooters, die je zonder sleutel kunt gebruiken, horen 2 helmen (met hygiënische bescherming) en een verzekering. Ze zijn voornamelijk beschikbaar in een gebruiksgebied in het zuidoosten van Brussel. Een rijbewijs B (of rijbewijs bromfiets klasse B) is verplicht.

Prijs: inschrijving: 8 euro Gebruik: 0,26 euro/min. Parkeren met reservering: 0,07 euro/min.

Cool:
- Geen vervuiling, geen lawaai
- Je verplaatst je snel (45 km/uur) en moeiteloos door Brussel
- Het is mogelijk de Felyx ter plaatse te behouden tegen 0,07 euro per minuut
- Je kunt een passagier meenemen (2 helmen + hygiënische hoofdkapjes)
- Je krijgt 30 gratis minuten bij inschrijving
Minder cool:
- Je verplaatsen in het verkeer in Brussel blijft gevaarlijk, vooral omdat de andere weggebruikers je niet horen aankomen ... Voorzichtig zijn dus!

Poppy scooters

Zie hierboven bij de auto's.

Met de fiets

Ook bij de fietsen is er het een en ander veranderd in Brussel ... De klassieke deelfietsen (lees "zonder trapondersteuning") zijn bijna allemaal uit het stadsbeeld verdwenen. Alleen elektrische fietsen lijken nog in de smaak te vallen bij de fietsers die zich verplaatsen in Brussel, dat bekend staat om zijn kuitenbijters! Billy, dat als eerste op die kar sprong, is er nog altijd en heeft zijn aanbod uitgebreid. De rode Jump-fietsen van Uber hebben een opvallende entree gemaakt. En Villo!, de deelfietsen van Decaux met vaste locaties, heeft een deel van zijn fietsaanbod vervangen door elektrische fietsen. Trappen maar!

Billy

billy-bike-brussel

Billy, de pionier van de elektrische deelfiets in Brussel, heeft zijn aanbod verbeterd en uitgebreid met nieuwe elektrische fietsen, waardoor het in totaal op 600 fietsen komt. Je herkent ze aan hun zwarte frame en wielen met een blauwe rand. Dankzij de brede banden zijn kasseien of tramsporen geen enkel probleem. Geeft elektrische trapondersteuning tot 25 km/uur.

Prijs: 0,18 euro/min. of 0,15 euro/min. bij een pack van 200 minuten (30 euro).

Cool:
- 600 fietsen in 14 gemeenten
- Geen kosten voor ingebruikname
- Je kunt een pack van 200 minuten kopen
Minder cool:
- De fietsen zijn vrij zwaar

Jump

jump-deelfiets

Naast zijn auto's met chauffeur (Uber X, Black en Van) en de maaltijdbezorgingsdienst Uber Eats, biedt Uber in Brussel nu ook 500 knalrode elektrische fietsen aan met ondersteuning tot 25 km/uur. Zo val je zeker op in het verkeer!

Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,15 euro/min.

Cool:
- 500 fietsen in 12 gemeenten
- Lichte en goed ontworpen fietsen, vooral wat het slot betreft
- Felle kleur die goed opvalt in het verkeer
- Eén app voor taxi's, fietsen en maaltijdbezorging
Minder cool:
- Duurder dan de concurrentie (vooral voor korte trajecten)

Villo!

villo-brussel

Deelfietsen die je kunt nemen en terugplaatsen op een vaste locatie. Heeft het grootste aanbod in Brussel: 5.000 fietsen op 360 locaties. De fietsen worden niet met een app geactiveerd (je moet een jaarabonnement nemen of een ticket voor 1 of 7 dagen) maar de nieuwe Villo!-app maakt het je wel gemakkelijk door je te tonen waar de beschikbare fietsen in jouw buurt staan. Nieuw sinds oktober 2019: een derde van het aanbod bestaat uit elektrische fietsen. Om die te gebruiken, moet je boven op het jaarabonnement een batterij huren (4,15 euro/maand), die je thuis bewaart en oplaadt.

Prijs: verschillende abonnementsformules zijn mogelijk: per jaar voor 34,70 euro, per dag voor 1,60 euro of 8,20 euro voor 7 dagen. Het eerste half uur is gratis. Het volgende kost 50 cent, en daarna 1 euro en 2 euro voor de volgende. e-Villo!: 4,15 euro/maand boven op het abonnement.

Cool:
- Je vindt de Villo!-fietsen overal in Brussel
- Er zijn meer dan 1.300 e-Villo!'s aan het bestaande aanbod toegevoegd
- Democratische prijs voor veelvuldig gebruik
Minder cool:
- Vrij zware fietsen
- Heel wat Villo!'s rijden naar het stadscentrum maar komen niet terug, met de nodige beschikbaarheidsproblemen tot gevolg
- Niet zo praktisch abonnementssysteem

Met de step

Dott

businessman-elektrische-step

Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,19 euro/min. (in Brussel).

Cool:
-Comfortabeler dan de meeste steps in Brussel
Minder cool
-Het gebruik van de step in het verkeer is nog steeds een gevaarlijke oefening...

 

Lime

Prijs: 1 euro om te vertrekken, daarna 0,25 euro/min. (in Brussel).

Cool:
- Je vindt ze overal!
Minder cool:
- De hoge prijs (dezelfde als voor een elektrische scooter)
- Niet zo comfortabel in de hobbelige straten van Brussel

Poppy steps

Zie hierboven bij de auto's.

Steps en fietsen: denk aan je veiligheid, rijd verzekerd!

Elektrische steps en fietsen zijn geen speelgoed en moeten zich zoals elk voertuig houden aan de verkeersregels. Een helm is niet verplicht, maar wel ten zeerste aanbevolen. Gebruik het fietspad als dat er is, dat vermindert de risico's aanzienlijk. Om met een elektrische step te rijden, moet je 18 jaar zijn en een kredietkaart op jouw naam hebben. Als je een minderjarige toelaat om met een elektrische step te rijden, ben jij verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Bij een ongeval (met voetgangers of andere weggebruikers) is het best om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben om problemen te voorkomen.

Goed verzekerd? Doe de check

Een auto met chauffeur

Uber

Vergelijkbaar met een taxi, maar alles verloopt via een app. Wanneer je een rit bestelt, geef je je bestemming in en kies je het type voertuig (Uber X, Uber Black of Van). De app lokaliseert dan waar je je bevindt en stuurt een chauffeur naar je toe (of naar het adres dat je opgeeft). De geschatte prijs van de rit wordt je op voorhand meegedeeld. Je chauffeur vinden is niet moeilijk: je krijgt het model en de nummerplaat van de auto en zelfs een foto en de naam van de chauffeur en zijn populariteitsscore. Op je bestemming hoef je zelfs niet te betalen: de rit wordt automatisch gefactureerd via de app en ingehouden van je kredietkaart. Je moet alleen nog de chauffeur beoordelen op de kwaliteit van de dienstverlening.

Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit. Bij een grote vraag kan er een toeslag aangerekend worden (het percentage wordt meegedeeld).

Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- 24/7 beschikbaar
- 3 voertuigtypes: klassiek, luxueus of bestelwagen
- De beoordeling van de chauffeurs houdt de kwaliteit van de dienstverlening in stand!
- De app biedt 3 diensten aan: taxi's, deelfietsen en maaltijdbezorging
Minder cool:
- Met de vraag stijgen ook de prijzen

Victor Cab

victor-cab-brussel

Deze Brusselse concurrent van Uber werd in juni 2018 gelanceerd door de baas van een taxibedrijf. Het platform biedt dezelfde voordelen als Uber (bestellen via app, prijs van de rit vooraf bekend, betaling via de app, enz.) binnen dezelfde prijscategorieën. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo kun je ook betalen met de bankkaart en zelfs cash. De prijzen liggen dan wel iets hoger dan die van Uber, maar zijn vast bepaald met de taximeter en stijgen niet met de vraag.

Prijs: de app berekent op voorhand de geschatte prijs van de rit.

Cool:
- Geen oproep, geen betaling: alles wordt geregeld via de app
- +/- 500 chauffeurs zijn 24/7 beschikbaar en er is keuze tussen verschillende soorten voertuigen, waaronder voertuigen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM)
- Je kunt een Victor Cab aanhouden op straat door het V-teken te maken!
Minder cool:
- Vaak lange wachttijden voor de PBM-voertuigen

Collecto

Collectieve taxidienst die alle dagen beschikbaar is tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De dienst wordt aangeboden door de klassieke taxi's die meerdere klanten oppikken die hetzelfde traject willen afleggen. Je stapt in op een vast tijdstip en een welbepaalde locatie (200 vertrekpunten, meestal haltes van de MIVB), aangeduid met een Collecto-bord, die je kunt terugvinden via de app (waarmee je ook kunt reserveren en de taxi kunt herkennen). Je kunt je vervolgens voor een zacht prijsje laten afzetten op elk gewenste adres!

Prijs: 6 euro per persoon per rit (5 euro met een MOBIB-kaart van de MIVB)

Cool:
- Zeer democratische prijs om 's nachts in alle veiligheid thuis te geraken
Minder cool:
- Vaste vertrekplaatsen en tijdstippen (zoals het openbaar vervoer)

De alles-in-éénoplossing

Joyn Joyn, de app die alle andere apps samenbrengt

Heb jij ook altijd gedroomd van een echte assistent op je smartphone, die je op een interactieve manier in realtime mobiliteitsoplossingen voorstelt? De start-up Joyn Joyn, die is ondergebracht in de incubator Startit @KBC, heeft ervoor gezorgd! De app analyseert jouw behoeften, vergelijkt de beschikbare opties en vertelt je wat de beste mobiliteitsoplossingen zijn om je in Brussel te verplaatsen. Hij combineert daarbij openbaar vervoer, deelfietsen, -auto's en -scooters en taxi's. En er is ook gedacht aan een parkeerhulp. En net zoals bij de vorige apps kun je met Joyn Joyn je verschillende vervoerswijzen onmiddellijk betalen, zonder cash.

Prijs: gratis inschrijving. Gebruik: de gebruikelijke tarieven van de verschillende gebruikte vervoersmiddelen

Cool:
- De alles-in-éénaanpak, waardoor je je reisweg kunt optimaliseren
- Het gepersonaliseerde aanbod, dat rekening houdt met jouw voorkeuren

Minder cool:
- Eerlijk? We hebben niks gevonden!
 

De oplossing voor jouw verplaatsingen: een smartphone en een kredietkaart!

De meeste apps waarmee je deelvoertuigen kunt gebruiken of huren, werken met een kredietkaart. Heb je er nog geen? Maak je keuze uit het aanbod van KBC Brussels!