Wijzigingen per 1 januari 2022, tenzij anders vermeld

Hier vind je een overzicht van alle wettelijke wijzigingen.

Heb je een vraag over de wijzigingen?
Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt terecht in je KBC Brussels-kantoor of -verzekeringsagentschap of bij onze experts van KBC Brussels Live.

  • Ben je het slachtoffer geworden van phishing, cybercriminelen of ben je bang dat je bent opgelicht? Het nieuwe nummer van Secure4u is + 32 16 432 000. De oude nummers 0800 65 65 0 en + 32 15 63 22 80 zijn vanaf 1 april 2022 niet meer geldig.
  • Kaart verloren, gestolen, ingeslikt of geblokkeerd, of vermoed je misbruik? Bel (zonder bijkomende kosten) naar het nieuwe nummer van Card Stop + 32 78 170 170. Het bestaande nummer + 32 70 344 344 blijft nog een hele tijd in gebruik, om zo een vlotte overgang naar het nieuwe nummer mogelijk te maken.
  • Heb je een klacht en ben je het niet eens met de oplossing die je kantoor of verzekeringsagent voorstelt? Het nieuwe nummer van KBC-Klachtenmanagement is + 32 16 43 25 94.

Zet deze nieuwe telefoonnummers dus zeker in je smartphone of adresboek.

We hebben informatie toegevoegd over de nieuwe Bancontact CASH-punten. Je kunt aan deze automaten terecht om geld op te nemen met je KBC Brussels-betaalkaarten en om je pincode te wijzigen.

Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

We verduidelijken wie het beleggersprofiel kan bepalen bij een opsplitsing tussen blote eigendom en vruchtgebruik.

Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • De bepalingen die de verantwoordelijkheid toewijzen om informatie over optiebeleggingen en toepasselijke reglementen te verzamelen, werden beter afgestemd op het wettelijke kader (nieuw art. 1.2).
  • De communicatiemiddelen en -mogelijkheden werden geactualiseerd (aanpassing art. 5.1.2 en 13.1).

Daarnaast hebben we ook de benaming van specifieke optiebeurzen en de verwijzing naar de toepasselijke reglementen van de beurs en de betrokken clearinginstelling aangepast, en de bepalingen voor de verschillende beurzen op elkaar afgestemd en samengebracht.

De volledige versie kun je opvragen in je KBC Private Banking-kantoor.

VAB heeft de voorwaarden verduidelijkt die bepalen hoe je buitenlandse tankbeurten worden afgerekend. Concreet worden je buitenlandse tankkaarttransacties altijd op basis van een adviesprijs per land gefactureerd. De tarieven van de tankkaart blijven onveranderd.

Als je daarover vragen hebt, kun je contact opnemen met je KBC Brussels-kantoor.
Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

Door een wetswijziging kun je voortaan ook voor een opname in het ziekenhuis voor een medisch begeleide voortplanting (zoals IVF) een beroep doen op je hospitalisatieverzekering.
De uitsluiting voor medisch begeleide voortplanting geldt dus niet langer voor je hospitalisatieverzekering. Ook voor hospitalisaties in het verleden (vanaf 9 maart 2020) kun je nu alsnog terugbetalingen aanvragen. Daarvoor bel je het best naar het nummer + 32 16 24 24 24.

Door een wetswijziging kun je voortaan ook voor een opname in het ziekenhuis voor een medisch begeleide voortplanting (zoals IVF) een beroep doen op je hospitalisatieverzekering.
De uitsluiting voor medisch begeleide voortplanting geldt dus niet langer voor je hospitalisatieverzekering. Ook voor hospitalisaties in het verleden (vanaf 9 maart 2020) kun je nu alsnog terugbetalingen aanvragen. Daarvoor bel je het best naar het nummer + 32 16 24 24 24.

Mogen we je vragen je medewerkers/personeelsleden hierover te informeren?

Zowel de site Kruidtuin als Middaglijn van de Kliniek Sint-Jan in Brussel wordt geschrapt van de lijst van dure ziekenhuizen.

Je vindt de meest actuele lijst hier. We houden je voortaan op de hoogte van elke wijziging in deze lijst.

Volgens de Algemene Kredietvoorwaarden verhogen we het tarief van de beheerskosten van je kredietopening met 3%. Begin januari 2022 rekenen we het nieuwe tarief voor het eerst aan.

Een actueel overzicht van onze tarieven vind je hier. Zo weet je op elk moment wat je betaalt voor welke producten.

De privacyverklaringen ondergingen tal van wijzigingen. De meeste zijn toevoegingen ten gevolge van nieuwe of gewijzigde producten en diensten van KBC Brussels.
Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen lees je op pagina 3 van de vernieuwde privacyverklaringen onder de hoofding: Vooraf: de belangrijkste wijzigingen aan deze versie van de Privacyverklaring van KBC Bank NV.
De privacyverklaringen vind je hier.

Het Belgische Garantiefonds zorgt ervoor dat het spaargeld op je KBC Brussels-rekeningen beschermd is tot 100.000 euro per persoon. In de “Informatiefiche over de depositobescherming” staat hoe dat in zijn werk gaat en wat dat voor jou betekent. De tegoeden op je rekeningen zijn beschermd door het Garantiefonds voor financiële diensten.

Meer info vind je hier en op de website van het Garantiefonds.

De informatiefiche vind je hier.

Er moet eerst nog wat verplichte financiële administratie afgehandeld worden, maar we helpen je tiener graag om dat te regelen. Je tiener heeft 180 dagen tijd om het in orde te brengen vanaf zijn/haar verjaardag. Dat kan via KBC Brussels Mobile op de smartphone, of in het kantoor. Hier lees je er alles over.

Als je tiener zijn of haar rekening straks zelf mag beheren, kun je afspreken om er een volmacht op te krijgen. Hier lees je hoe je dat kunt regelen.

Momenteel heb je een KBC Brussels-Plusrekening, gratis voor jongeren tot 25. Maar omdat je die leeftijd binnenkort bereikt, betaal je vanaf dan een bijdrage van 3,25 euro per maand. Daarvoor krijg je heel wat interessante voordelen. Je vindt ze hier.