Phishing via zoekmachines

Phishing via zoekmachines

Cybercriminelen zoeken continu naar nieuwe manieren om mensen te misleiden. Veel mensen surfen bijvoorbeeld naar de KBC-website door ‘kbc.be’ in te tikken in de adresbalk of in een zoekmachine en vervolgens op de bovenste link te klikken.

Onlangs hebben we gemerkt dat cybercriminelen advertenties op Bing aankopen om een link naar een valse KBC-website bovenaan in de zoekresultaten te verkrijgen, meer bepaald de pagina om met de KBC Brussels Sign for Business-app aan te melden op het KBC Business Dashboard.

Hoe gaan cybercriminelen te werk?

 1. Cybercriminelen maken een valse website aan die sterk lijkt op het aanmeldscherm van het KBC Business Dashboard met de  KBC Brussels Sign for Business-app, een zgn. phishingsite.
 2. Ze kopen bij Microsoft een advertentie aan voor een bepaald trefwoord, bijvoorbeeld ‘kbc.be’.
 3. Als je dat trefwoord intikt in de adresbalk of in een zoekmachine(s),staat de advertentie helemaal bovenaan in de zoekresultaten. Als je op die link klikt, kom je terecht op de valse website.
 4. Op de aanmeldpagina word je gevraagd om je login-ID in te voeren en om met deKBC Brussels Sign for Business-app op je smartphone de QR-code in te lezen en te bevestigen.
 5. Aan de hand van die gegevens krijgt de oplichter toegang tot je persoonlijk KBC Business Dashboard. 

Hoe kun je je hiertegen beschermen?

 • Ga nooit via een link naar de KBC-website of toepassing voor internetbankieren (KBC Business Dashboard, KBC Touch en KBC Invest) , noch via een link in een e-mail, sms- of WhatsApp-bericht, noch vanuit het resultaat van een zoekopdracht in een zoekmachine.
 • Sla het officiële webadres van de KBC-website (https://www.kbc.be) op in je favorieten of tik het volledig webadres manueel in in de adresbalk van je browser .
 • Wees alert bij het aanmelden!
  - Wijkt het aanmeldproces af van wat je gewend bent? Krijg je bijvoorbeeld onverwacht een scherm waarin gevraagd wordt om even te wachten of een vraag naar extra informatie? Stop dan onmiddellijk.
  - Controleer altijd vóór het aanmelden of je op het échte KBC-aanmeldscherm bent.
  Dat webadres start altijd met:
  - ‘https://businessdashboard.kbc.be’ voor het Business Dashboard.
  - ‘https://kbctouch.kbc.be’ voor KBC Touch.
  - ‘https://kbcinvest.kbc.be’ voor KBC Invest.