Sparen doen we bijna allemaal
Als Belgen staan we erom bekend. En het is ook een goed idee, een buffer voor onverwachte kosten komt ooit wel van pas. Heb jij al een spaarrekening? Mooi!
Bekijk dan zeker onze straffe spaartips:
• Hoe groot moet zo’n spaarbuffer nu zijn? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar als vuistregel geldt dat je het best 3 tot 6 maanden nettoloon achter de hand houdt.
• Maak het jezelf gemakkelijk: zorg voor een maandelijkse doorlopende betalingsopdracht om je spaarbuffer stap voor stap op te bouwen.
• Bekijk de mogelijkheden van fiscaal sparen (bijvoorbeeld pensioensparen). Benut je die optimaal? Het belastingvoordeel kan oplopen tot 30% van je jaarlijks gestorte bedrag.
Maar opgelet, door de inflatie verlies je op termijn wel koopkracht, omdat de spaarrente lager ligt dan de inflatie.
Een praktisch voorbeeld:
Stel, je hebt 10.000 euro op je spaarrekening. Na een jaar zou die 10.000 euro, rekening houdend met een inflatie van 2%, ongeveer 200 euro minder waard zijn. Terwijl een spaarrente van 0,11% op het bedrag van 10.000 euro slechts 11 euro zou opbrengen. Het resultaat is verminderde koopkracht.
In tijden van hoge inflatie en lagere rente kun je je geld wel laten werken.
Waarom beleggen?
Doe je al aan sparen en pensioensparen? Dan is het tijd om je geld aan het werk te zetten! Beleggen is de volgende stap om je rendement te kunnen verhogen.
Er zijn wel risico’s aan verbonden, dus beleggen doe je best op lange termijn en met geld dat je kunt missen.
De meeste mensen denken dat die lange termijn belangrijk is omdat je zo risico’s uitvlakt. Statistisch genomen zijn er meer goede dan slechte jaren op de beurs, dus als je lang genoeg belegt zal het positieve effect in principe het negatieve uitvlakken. Naast dat effect krijg je ook samengestelde interest of het rente-op-rente-effect (ook gekend als kapitalisatie-effect). Dat betekent dat je rente krijgt op de rente die je voordien al kreeg, dus dat het potentiële rendement van je belegging op zijn beurt ook nog eens rendement kan opbrengen. Zo houd je aan het einde van de rit in principe meer over dan dat je de winst ieder jaar laat uitkeren. Dat resulteert in een steeds versnellende, exponentiële curve. Met andere woorden: hoe vroeger je start met beleggen, hoe meer dat effect speelt en hoe sterker je vermogen kan groeien.
Je kansen om je geld een hogere vlucht te laten nemen, verhoog je bijvoorbeeld met een beleggingsplan.
Wat is een beleggingsplan?
Een beleggingsplan biedt de mogelijkheid om gespreid in de tijd, automatisch en op vaste tijdstippen een bedrag te beleggen.
De voordelen van een beleggingsplan
In een beleggingsplan beleg je gespreid, niet eenmalig. Doordat je niet alles in één keer belegt, hoef je je geen zorgen te maken over het juiste instapmoment. In een beleggingsplan koop je namelijk nu eens aan tegen een lage koers en dan weer tegen een hoge. Zo verklein je het risico van een slechte timing aanzienlijk, want je bouwt een belegd vermogen op tegen een gemiddelde koers.

Als de koersen dalen, verkopen veel beleggers uit voorzorg. Bij een koersstijging zijn beleggers geneigd mee te surfen op het succes en willen ze nog snel bijkopen. Met een beleggingsplan zet je zulke emoties buitenspel en vermijd je dat je door de spanning zou kopen op het verkeerde moment.
Je kiest zelf het bedrag dat je wilt beleggen (vanaf 25 euro). Bovendien pas je toekomstige beleggingen aan en stop je ze als je dat wilt. Ook de aangekochte fondsen verkoop je wanneer je wilt tegen de voorwaarden van dat moment. Dat kan soms betekenen dat de koers waartegen je verkoopt lager is dan de koers waartegen je koopt.
Waarom starten met beleggen bij KBC?

• Zeer ruim aanbod
Wij hebben een zeer ruim aanbod aan beleggingsmogelijkheden voor beginnende beleggers, van termijnrekeningen tot beleggingsfondsen. Maandelijks lanceren we nieuwe beleggingsopportuniteiten.
• Sterke expertise
We staan bekend als beleggersbank en zijn de Belgische marktleider in beleggingsfondsen en beleggingsverzekeringen. We helpen je graag starten!
• Ruime bereikbaarheid
Interesse om te starten met beleggen? Maak gerust een afspraak in je KBC-kantoor of contacteer één van onze medewerkers via KBC Live. Je kunt ook starten met beleggen in KBC Touch en in KBC Mobile.
Hoogtevrees? We helpen je op weg!
De stap zetten naar beleggen is niet gemakkelijk. Je hebt vast nog een aantal terechte vragen. Om je op weg te helpen, vind je hierna een aantal antwoorden.
Ja, om te starten met beleggen, heb je geen groot kapitaal nodig. In een beleggingsplan beleg je met kleine maandelijkse bedragen. Je kunt al starten vanaf 25 euro per maand. Dat bedrag kun je trouwens op elk moment nog aanpassen, of je kunt je beleggingsplan ook pauzeren en later weer activeren.
Nee, als je belegt in een beleggingsplan, beleg je elke maand automatisch een vast bedrag in een beleggingsfonds dat door fondsbeheerders wordt beheerd. Door te kiezen voor een beleggingsplan laat je een groot deel van het werk voor jou doen.
Dat kunnen we nooit volledig uitsluiten. Rendement en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: wil je hoger rendement, dan heb je meer kans op verlies.
Beperk je risico met deze 2 slimme tips:
- (Be)leg niet al je eieren in dezelfde mand: met een beleggingsplan investeer je in een fonds dat belegt in een mix van meerdere beleggingsvormen (aandelen, obligaties, enz.).
- Beleg geen groot bedrag in één keer, maar spreid in tijd. Met een beleggingsplan is het mogelijk elke maand een klein bedrag te beleggen, zodat je minder afhankelijk bent van het instapmoment.
Dat kan. Bij een beleggingsplan kies je zelf het bedrag dat je maandelijks wilt beleggen, al vanaf 25 euro. Je kunt dat bedrag verhogen of verlagen (tot een minimumbedrag van 25 euro), je plan pauzeren en weer activeren. Ook je belegging verkopen behoor tot de mogelijkheden. Daar zijn mogelijk wel kosten aan verbonden.
Aan een beleggingsplan zijn geen extra kosten verbonden. Je betaalt wel de gebruikelijke kosten en belastingen voor het betreffende beleggingsfonds.
Waar vind ik de tijd om ermee te starten? En hoe begin ik eraan?
Een beleggingsplan open je eenvoudig, ook in KBC Brussels Mobile. Met of zonder advies, met een vast bedrag per maand of met de afronding van je uitgaven naar de volgende euro, jij kiest.